Κλείσιμο

Μάρτυρες: Το μοιραίο αεροσκάφος της Ethiopian έβγαζε καπνούς ενώ έπεφτε

Το μοιραίο αεροσκάφος της Ethiopian Airlines που συνετρίβη χθες λίγα λεπτά μετά την απογείωση, παρασέρνοντας στον θάνατο 157 ανθρώπους, έβγαζε καπνό από το οπίσθιο τμήμα του, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στα πρακτορεία Reuters και Associated Press.

Τέσσερις μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουγαν έναν παράξενο μεταλλικό ήχο, σαν δύο αντικείμενα να συγκρούονταν αλλεπάλληλα, ενώ ένας σημείωσε πως είδε το Boeing να περιστρέφεται δύο φορές προτού συντριβεί.

Οι μαρτυρίες ενδέχεται να δώσουν περαιτέρω στοιχεία στους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα αρχίσουν να μελετούν τα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους, που έχουν βρεθεί.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το αεροσκάφος συνετρίβη περίπου έξι λεπτά αφότου απογειώθηκε από την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας με προορισμό το Ναϊρόμπι της Κένυας.

Ο κυβερνήτης, που ήταν έμπειρος, είχε ζητήσει από τον πύργο ελέγχου άδεια να επιστρέψει στον αερολιμένα διότι είχε διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα.

Πρόκειται για το δεύτερο δυστύχημα με αυτόν τον τύπο αεροπλάνου, το σύγχρονο Boeing 737 MAX 8, σε διάστημα πέντε μηνών. Τον Οκτώβριο αεροσκάφος του ινδονήσιου αερομεταφορέα Air Lion συνετρίβη αύτανδρο με 189 επιβαίνοντες.

Η Κίνα η Ινδονησία και η Αιθιοπία διέταξαν την καθήλωση όλων των Boeing 737 MAX 8 έως ότου εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα με το μοντέλο, δεδομένου ότι και τα δύο δυστυχήματα έλαβαν χώρα λίγο μετά την απογείωση.

Το MAX 8 βγήκε στην αγορά το 2017 και είναι το πιο δυνατό «άλογο» στις πωλήσεις της Boeing.

Η αμερικανική εταιρεία συμμετέχει στην εξέταση των «μαύρων κουτιών» όμως έχει καταστήσει σαφές πως με τα έως τώρα στοιχεία δεν διαπιστώνει λόγο να αλλάξει τις οδηγίες για το μοντέλο.
Πηγή: skai.gr