Βρετανία: Ρεκόρ αιματοχυσίας. Δύο ακόμα νέοι νεκροί από επίθεση με μαχαίρι

Άνευ προηγουμένου είναι η αιματοχυσία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Σαββατοκύριακο δύο ακόμα έφηβοι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση με μαχαίρι, αυξάνοντας σε 24 τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από μαχαίρωμα φέτος.

Το ζήτημα έχει εκτοξευτεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε πέρυσι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο αριθμός των παιδιών στην Αγγλία ηλικίας 16 ετών που έχασαν τη ζωή του από μαχαίρωμα αυξήθηκε κατά 93 τοις εκατό μεταξύ 2016 και 2018.

Η πληθώρα περιστατικών κρούει τον κώδωνα στις αρχές και εντείνει την ανησυχία των πολιτών. Μέσα σε πέντε χρόνια, οι δολοφονίες εφήβων με μαχαίρι έχουν διπλασιαστεί.

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία υπέστη μεγάλες περικοπές στο προσωπικό και τη χρηματοδότηση σύμφωνα με τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Tερέζα Μέι. 

Καθημερινά οι γιατροί μάχονται να σώσουν κατά μέσο όρο τρία παιδιά την ημέρα τα οποία έχουν πέσει θύματα μιας τέτοιας βίαιης εγκληματικής πράξης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρχών.

Η εφημερίδα Daily Mail αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα επίπεδα εγκληματικότητας με θύματα εφήβους είναι τα υψηλότερα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σαϊντ Χαβίντ, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με αρχηγούς της αστυνομίας αυτήν την εβδομάδα για να βρει τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς, όπως είπε, πρέπει να σταματήσει η «άσκοπη βία».

«Οι νέοι δολοφονούνται σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» δήλωσε ο Χαβίντ.

Το φαινόμενο με τα μαχαιρώματα σε μια χώρα που είναι δύσκολο να αποκτήσει κάποιος όπλο, έχει πολλαπλά αίτια σύμφωνες με τις αρχές. Κάποιοι από τους λόγους είναι οι αντιπαλότητες μεταξύ των συμμοριών ναρκωτικών και οι προκλήσεις στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλά από τα περιστατικά έχουν σημειωθεί σε φτωχές περιοχές της πρωτεύουσας της χώρας, του Λονδίνου.

Στους τελευταίους θανάτους του Σαββατοκύριακου, ο 17χρονος μαθητής Yousef Ghaleb Makki, μαχαιρώθηκε σε ένα χωριό κοντά στο Μάντσεστερ ενώ επισκεφτόταν έναν φίλο. Δύο αγόρια, ηλικίας 17 ετών, έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για τη δολοφονία του.

Το Σαββατοκύριακο σκοτώθηκε σε επίθεση με μαχαίρι και η 17χρονη Jodie Chesney, σε πάρκο στο ανατολικό Λονδίνο. Η οικογένειά της έχει χαρακτηρίσει τη δολοφονία της ως μια «εντελώς τυχαία και απρόκλητη ενέργεια».

«Ένα μαχαίρι στην καρδιά της Βρετανίας», έγραφε η Daily Mail στο πρωτοσέλιδό της μαζί με μια φωτογραφία της 17χρονης κοπέλας.
Πηγή: skai.gr