Κλείσιμο

Brexit: Επιμένει στις αλλαγές για το backstop η Μέι

«Έντονες αλλά εποικοδομητικές» χαρακτήρισε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι τις συναντήσεις που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τους ανώτερους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών κ.κ. Γιούνκερ, Ταγιάνι, Φερχόφσταντ και Τουσκ.

Σε δηλώσεις της λίγο πριν αναχωρήσει από την έδρα της ΕΕ, η κ. Μέι είπε ότι εξήγησε στους συνομιλητές της πως θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο λεγόμενο «backstop», οι οποίες θα πρέπει να είναι νομικά δεσμευτικές.

Τόνισε πως συμφώνησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες για να αρθεί το αδιέξοδο.

«Βλέπω και ακούω μια επιθυμία από τους ηγέτες να εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει με μια συμφωνία», δήλωσε η κ. Μέι, επαναλαμβάνοντας ότι πρόθεσή της είναι να υλοποιήσει το Brexit και να το υλοποιήσει στην ώρα του.

Ερωτηθείσα για το σχόλιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ περί θέσης στην κόλαση για τους Brexiteers που δεν είχαν σχέδιο για το Brexit, η κ. Μέι απάντησε πως «αυτή η γλώσσα δε βοηθά και έχει προκαλέσει εκτεταμένη απογοήτευση στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Αυτό που του επισήμανα ήταν πως θα έπρεπε και οι δυο να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε μία στενότερη σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ στο μέλλον και ότι αυτό είναι στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε», προσέθεσε η Τερέζα Μέι.

Το «αγκάθι»

Το backstop είναι η λύση στην οποία είχαν συμφωνήσει Λονδίνο και Βρυξέλλες προκειμένου να αποφευχθεί η επαναφορά σκληρού συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και θα βγει από την Ένωση, και της Ιρλανδίας, η οποία παραμένει μέλος της ΕΕ.

Η συμφωνία εξόδου, την οποία καταψήφισε η βρετανική Βουλή τον Ιανουάριο, περιέχει το αποκαλούμενο «backstop», το οποίο διασφαλίζει ότι μετά το Brexit η Βρετανία θα παραμείνει σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ έως ότου να τεθεί σε ισχύ η διμερής συμφωνία για την μελλοντική εμπορική σχέση.

Ωστόσο το backstop έχει προκαλέσει εξέγερση στις τάξεις του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στην Βρετανία, λόγω φόβων πως θα «δέσει» το Λονδίνο στην ΕΕ δίχως τέλος.

Η βρετανική Βουλή έχει ψηφίσει τροπολογία που εξουσιοδοτεί την κ. Μέι να επιδιώξει «εναλλακτικές» ρυθμίσεις για το backstop,
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο