Προθεσμία λίγων ημερών δίνει η ΕΕ στον Μαδούρο, κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας στο ΣΑ

Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας να προκηρύξει «ελεύθερες και διαφανείς» εκλογές «εντός των επόμενων ημερών» έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Καράκας ωστόσο να απαντά αρνητικά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξ ονόματος των 28 κρατών-μελών η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι καθιστά σαφές ότι οι Βρυξέλλες θα αναγνωρίσουν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο εάν το Καράκας δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Νωρίτερα Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Βρετανία ανακοίνωσαν χωριστά πως θα αναγνωρίσουν τον κ. Γουαϊδό εάν ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δεν ανακοινώσει προσφυγή στις κάλπες έως την επόμενη Κυριακή.

«Κανείς δεν θα μας δώσει προθεσμίες ούτε θα μας πει εάν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ή όχι», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, καταγγέλλοντας ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχης χώρας.

«Η Βενεζουέλα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας επιβάλει αποφάσεις ή εντολές», προσέθεσε, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με αντικείμενο την χώρα του.

Καμία ένσταση από Ελλάδα στην διορία της ΕΕ

Η μοναδική χώρα της ΕΕ που αντιστάθηκε στο να δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία οκτώ ημερών στον κ. Μαδούρο στο κοινοτικό ανακοινωθέν ήταν η Ιταλία, με συνέπεια να επιλεγεί η πιο γενική διατύπωση «εντός των επόμενων ημερών».

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η Ελλάδα δεν εξέφρασε ενστάσεις, μολονότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είχε στηρίξει τον «τσαβίστα» πρόεδρο πριν από δύο ημέρες.

Κύριο αίτημα της Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να ενταχθεί στο ανακοινωθέν πρόταση για σύσταση Διεθνούς Ομάδας Επικοινωνίας (International Contact Group) με την συνδρομή της ΕΕ, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και επαφή με τοπικούς και διεθνείς εταίρους. Αυτή φαίνεται πως θα είναι η γραμμή η Αθήνας.

Η κ. Μογκερίνι επαναβεβαιώνει την πάγια στάση της ΕΕ πως οι εκλογές της περασμένης άνοιξης, όπου ο κ. Μαδούρο επανεξελέγη στην προεδρία, δεν ήταν «ελεύθερες, δίκαιες ή αξιόπιστες», με συνέπεια το σημερινό καθεστώς να «στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης».

Η επικεφαλής της κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής σημειώνει εκ νέου πως οι Βρυξέλλες ζητούν την αποκατάσταση των νομοθετικών εξουσιών στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας – της οποίας ηγείται ο κ. Γουαϊδό. Το σώμα έχει παροπλιστεί πολιτικά με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο πρόσκειται στον κ. Μαδούρο.

Σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας στην Νέα Υόρκη

Ανοίγοντας την συνεδρίαση στην Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο κάλεσε όλες τις χώρες να επιλέξουν ποια πλευρά θα στηρίξουν στην Βενεζουέλα, προτρέποντας άπαντες να συνταχθούν με τον κ. Γουαϊδό τον οποίο η Ουάσιγκτον έχει ήδη αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο.

«Είτε στέκεστε στο πλευρό των δυνάμεων της ελευθερίας, είτε συμπορεύεστε με τον Μαδούρο και το χάος του», είπε, προσθέτοντας ότι έχει κάθε μέλος του ΟΗΕ πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του «χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, χωρίς άλλα παιχνίδια».

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας, η οποία στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι επιχειρεί να κατασκευάσει πραξικόπημα στο Καράκας, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να αποσαφηνίσει εάν έχει σχέδια για στρατιωτική παρέμβαση.

Η Μόσχα είχε νωρίτερα αποπειραθεί να ακυρώσει την συνεδρίαση του ΣΑ, υποστηρίζοντας ότι η Βενεζουέλα δεν αποτελεί απειλή για την διεθνή ειρήνη. «Εάν οτιδήποτε συνιστά απειλή για την ειρήνη είναι η ξεδιάντροπη και επιθετική συμπεριφορά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους», ανέφερε ο ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπέζνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες
, ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει τον 35χρονο Γουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος και ορκίστηκε ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών την περασμένη Τετάρτη.

Ως απάντηση ο κ. Μαδούρο έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Την Τετάρτη διέταξε την αποχώρηση των αμερικανών διπλωματών από το έδαφος της Βενεζουέλας, όμως έως τώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αποσύρει μόνον το μη απαραίτητο προσωπικό και τις οικογένειές του.

Η Ρωσία έχει εκφράσει τη στήριξή της στον Μαδούρο ενώ η Κίνα καταγγέλλει τις «εξωτερικές παρεμβάσεις» στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης