Κλείσιμο

Η ΕΕ κατηγορεί το Ιράν για δολοφονίες στο έδαφός της και επιβάλει κυρώσεις

Κυρώσεις στο Ιράν επέβαλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντίποινα για δολοφονικές ενέργειες των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πρόκειται για τις πρώτες κυρώσεις που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες στο περσικό κράτος την τελευταία τριετία και περιπλέκουν περαιτέρω τις προσπάθειες της Ένωσης να διατηρήσουν την συμφωνία που ρυθμίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης – από την οποία έχουν ήδη αποσυρθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε επιστολή του προς την ολλανδική Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ αποκάλυψε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας διαθέτουν «σοβαρές ενδείξεις» πως η Τεχεράνη είναι αναμεμειγμένη στις δολοφονίες δύο ολλανδών πολιτών ιρανικής καταγωγής, στην Αλμέρε το 2015 και την Χάγη το 2017. Τα θύματα ήταν «αντίπαλοι του ιρανικού καθεστώτος».

Ο κ. Μπλοκ υπογραμμίζει πως η Χάγη αντιλαμβάνεται τις δολοφονίες ως «απαράδεκτες […] εχθρικές ενέργειες» που «παραβιάζουν κατάφωρα» την κυριαρχία της Ολλανδίας.

Η Γαλλία και η Δανία έχουν επίσης κατηγορήσει το Ιράν ότι είναι υπαίτιο για απόπειρες εναντίον αντιφρονούντων.

Οι κοινοτικές κυρώσεις στοχεύουν το υπουργείου Πληροφοριών και Ασφάλειας του Ιράν και δύο ιρανούς αξιωματούχους της χώρας. Τα περιουσιακά στοιχεία τους «παγώνουν».

Η Τεχεράνη αρνείται κάθε εμπλοκή στις δολοφονικές επιθέσεις.
Πηγή: skai.gr