Πολύ σκληρή για να πεθάνει: 158 βουλευτές στηρίζουν (δημοσίως) την Μέι

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με βουλευτές της έχει η Τερέζα Μέι λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών επί της πρότασης δυσπιστίας που έχει συγκροτηθεί σε βάρος της.

Ήδη, πάντως, περισσότεροι από 158 βουλευτές την έχουν στηρίξει με δημόσιες τοποθετήσεις τους από το πρωί.

Ο αριθμός αυτός είναι το όριο της νίκης ή της ήττας της πρωθυπουργού. Οι αντίπαλοί της, ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι η ψηφοφορία είναι μυστική, υπονοώντας ότι η κ. Μέι δε θα λάβει τελικά τη θετική ψήφο όλων των βουλευτών που έχουν πει ότι θα τη στηρίξουν.

Η πρωθυπουργός θα παραστεί στις 17:00 το απόγευμα τοπική ώρα σε συνεδρίαση της Επιτροπής 1922 του κόμματος, που έχει την ευθύνη τέτοιων εσωκομματικών διαδικασιών, σε μια τελευταία προσπάθεια να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές να τη στηρίξουν.

Σύμφωνα με τους «Financial Times» η πρωθυπουργός θα προσφερθεί να παραιτηθεί από την ηγεσία των Συντηρητικών πριν τις επόμενες γενικές εκλογές προκειμένου να κερδίσει σήμερα τη στήριξη των βουλευτών της.

Βουλευτές των Συντηρητικών όπως ο Νικ Μπόουλς, τάσσονται υπέρ της διατήρησης της κ. Μέι στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας μέχρι να υλοποιηθεί το Brexit, με την κατανόηση ότι η ίδια θα έχει παραιτηθεί από την ηγεσία πριν από τις επόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2022.

Ο κ. Μπόουλς φάνηκε μέσω ανάρτησης στο Twitter να θεωρεί ότι η Ντάουνινγκ Στριτ έχει αποδεχθεί αυτό το σενάριο. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου σχολίασε συναφώς ότι «η βραδινή ψηφοφορία δεν αφορά το ποιος θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές».

Η Ντάουνινγκ Στριτ, εν τω μεταξύ, δηλώνει ότι η πρωθυπουργός θα εκπροσωπήσει κανονικά αύριο τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών.

Τα γραφεία στοιχημάτων
William Hil, Paddy Power και Ladbrokes δίνουν 86% πιθανότητες να κερδίσει η κ. Μέι την ψηφοφορία για την ηγεσία της.

Ωστόσο τα γραφεία στοιχημάτων έχουν αστοχήσει στο παρελθόν. Πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, προέβλεπαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα οι ψηφοφόροι να υποστηρίξουν την παραμονή της χώρας στην Ένωση.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο