KOΣΜΟΣ


Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Εκλογές σε ένα αποτυχημένο κρατικό μόρφωμα

23 χρόνια μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον η Βοσνία- Ερζεγοβίνη δεν ξεπέρασε τα τραύματα του πολέμου. Σήμερα, Βόσνιοι, Σέρβοι και Κροάτες ψηφίζουν μεταξύ άλλων για ομοσπονδιακό προεδρείο και κοινοβούλια των 3 εθνοτήτων.

 
Οι σημερινές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ρίξει κανείς μια ματιά σε μια χώρα με 2 κρατικές οντότητες και 3 εθνότητες, που στην πραγματικότητα δεν ξεπέρασε ποτέ τον εμφύλιο πόλεμο 23 χρόνια μετά τη συμφωνία του Ντέιτον. Με τους ορθόδοξους Σέρβους, τους καθολικούς Κροάτες και τους Μουσουλμάνους Βόσνιους η Βοσνία- Ερζεγοβίνη μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αποτυχημένο κράτος. Εδώ και χρόνια ΕΕ και οι ΗΠΑ με στρατιά από διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες προσπαθούν να βγάλούν τη μικρή αυτή βαλκανική χώρα από το αδιέξοδο, χωρίς επιτυχία.

Κρατικό έκτρωμα


Αυτό οφείλεται στην πρόσφατη ιστορία της. Η χώρα αποτελείται από δύο οντότητες, τη Σερβική Δημοκρατία που κατέχει το 49% της επικράτειας και διαθέτει καθεστώς ευρύτατης αυτοδιοίκησης, καθώς και τη Βοσνιακή-Κροατική Ομοσπονδία, που διαιρείται σε 10 καντόνια. Η πολύπλοκη κρατική δομή της χώρας, όπως καταγράφηκε στη συμφωνία του Ντέιτον, δικαιολογεί την ύπαρξη μίας ολόκληρης στρατιάς υπουργών, υφυπουργών, συμβούλων και υπαλλήλων. Εκτός όλων αυτών, το τεχνητό αυτό κράτος διαθέτει διεθνή διοικητή με θητεία αορίστου διαρκείας και απολυταρχικές αρμοδιότητες. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα διεθνές προτεκτοράτο με σύνθεση που μάλλον δυσκολεύει την επίλυση των προβλημάτων. Όλα αυτά είναι απαραίτητο να αναφερθούν για να αντιληφθεί κανείς, γιατί ο εθνικισμός καλπάζει και γιατί η απόσταση ανάμεσα στη νέα γενιά ανάμεσα στις 3 εθνότητες είναι μεγαλύτερη, από ότι στη γενιά των γονιών τους, που έζησαν τον πόλεμο. Στα βιβλία ιστορίας κάθε εθνότητας υπάρχουν στερεότυπα αρνητικών εικόνων για τις άλλες εθνότητες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στα ΜΜΕ.

Γιατί ακριβώς ψηφίζουν λοιπόν σήμερα οι Βόσνιοι; Για το ανίσχυρο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, για τα κοινοβούλια των δύο κρατικών οντοτήτων, για τα κοινοβούλια των 10 καντονιών της Βοσνιακής-Κροατικής Ομοσπονδίας και εκτός όλων αυτών για το προεδρείο της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, που αποτελείται από 3 εκπροσώπους των Σέρβων, Κροατών και Βοσνίων.

Εθνικισμός και «αγάπη» στους Πούτιν και Ερντογάν


Στον προεκλογικό αγώνα επικράτησαν εθνικιστικά αφηγήματα που συνοδεύτηκαν και από αποσχιστικά συνθήματα, και τουλάχιστον για τους Σέρβους, το όραμα για κοινό κράτος με τη Σερβία με επιδεικτική αγάπη προς τη Ρωσία. Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ βρισκόταν τις προάλλες για 15η φορά με τον πρόεδρο Πούτιν στο Σότσι για να παρακολουθήσουν μαζί τη Φόρμουλα 1. Μόνο ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς συνάντησε τον Πούτιν φέτος 9 φορές. Ο Ντόντικ εμπόδισε την αναγνώριση της κυριαρχίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και μπλόκαρε την προσέγγιση της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης για το τριμελές κρατικό προεδρείο, Μλάντεν Ιβάνιτς, δήλωσε στη DW ότι «η Βοσνία- Ερζεγοβίνη θα έχει συνεχώς πρόβλημα όσο καιρό η ισχυρή οντότητα της Σερβικής Δημοκρατίας δεν θυμάται ότι αποτελεί τμήμα της». Στο Σεράγεβο και τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας με ισχυρό μουσουλμανικό στοιχείο το συντηρητικό ισλαμικό κόμμα της Δημοκρατικής Δράσης (SDA) μαζί με τους κοσμικούς Σοσιαλδημοκράτες κάνουν αγώνα για να επικρατήσουν ανάμεσα στους μουσουλμάνους Βόσνιους ψηφοφόρους.

Ο επικεφαλής του SDA Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, που είναι παράλληλα υποψήφιος και για το τριμελές κρατικό προεδρείο, ασκείται σε εγγύτητα με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Αντιδρώντας στις αποσχιστικές τάσεις του Ντόντικ λέει, με άλλα λόγια, ότι μπορεί να φτάσει και μέχρι τον πόλεμο, εάν τεθεί σε κίνδυνο η εδαφική συνοχή της χώρας. Από την πλευρά του, ο εθνικιστής επικεφαλής του Βοσνιακού Κροατικού HDZ Ντράγκαν Τσόβιτς δεν διστάζει να επιδεικνύει εγγύτητα με την Κροατία και αποστασιοποίηση από το πολιτικό Σεράγεβο. Το πολιτικό κατεστημένο και των τριών εθνοτήτων, παρά τον αποτυχημένο απολογισμό της θητείας τους, βάζει και προσκόμματα στους ψηφοφόρους. Για παράδειγμα, οι αρχές δεν έχουν εκδώσει ταυτότητες σε 350.000 πολίτες. Επιπλέον 30.000 άνθρωποι δεν είχαν το δικαίωμα να βάλουν υποψηφιότητα, αν και διαθέτουν βοσνιακό διαβατήριο, επειδή είναι Ρομά. 
O ψηφιακός «Πούτιν» θα παρουσιάζει χιουμοριστική εκπομπή στο BBC
Ένα νέο τοκ σόου με παρουσιαστή τον... Βλαντίμιρ Πούτιν που θα αναλάβει να συντονίζει αλλά και να παίρνει...
22.05.2019, 20:51
Οργισμένη απάντηση Τραμπ στους Δημοκρατικούς: Δεν κάνω συγκαλύψεις
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντέκρουσε οργισμένος την κατηγορία της προέδρου της Βουλής των...
22.05.2019, 20:19
Πολωνία: Το σκάνδαλο παιδεραστίας στην εκκλησία ταρακουνά την κυβέρνηση VID
Το υπ’ αριθμόν ένα θέμα στην πολιτική ατζέντα της Πολωνίας, που αναμένεται να καθορίσει και την ψήφο των...
22.05.2019, 19:23
Θύμα παιδεραστή ιερέα ο Τίμερμανς. Καλεί την Καθολική εκκλησία να δράσει
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς αναφέρθηκε σήμερα στη Βαρσοβία στη δική του εμπειρία...
22.05.2019, 18:34
Προς παραπομπή ο Τραμπ; Πελόζι: Έχει εμπλακεί σε συγκάλυψη
Την ώρα που οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο συζητούν την πιθανή έναρξη μιας διαδικασίας παραπομπής του προέδρου...
22.05.2019, 18:27
Αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις η Τουρκία
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υπεραμύνθηκε της θέσης της χώρας του στο θέμα της αγοράς των ρωσικών αμυντικών...
22.05.2019, 18:25
Αλάσκα: Αμερικανικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικά βομβαρδιστικά
Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν έξι ρωσικά βομβαρδιστικά στον διεθνή εναέριο χώρο της Αλάσκας...
22.05.2019, 17:40
Βιέννη: Βεβήλωσαν με αγκυλωτούς σταυρούς έκθεση για τα θύματα του ναζισμού
Γράφοντας ναζιστικά συνθήματα και σχηματίζοντας τον αγκυλωτό σταυρό πάνω στα εκθέματα, άγνωστοι βεβήλωσαν...
22.05.2019, 17:27
Απαντήστε σε 21 ερωτήσεις και βρείτε το κόμμα που εκφράζει τις απόψεις σας
Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι, οι οποίοι παραμένουν αναποφάσιστοι ενόψει των Ευρωεκλογών που διεξάγονται στην ΕΕ...
22.05.2019, 17:13
Φωνές για παραίτηση της Μέι μετά από τη νέα πρότασή της για το Brexit
Μια ακόμα έκκληση προς τους βουλευτές να στηρίξουν τη νέα πρότασή της για το Brexit απηύθυνε η Βρετανίδα...
22.05.2019, 16:55

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Άρθρα για:

περισσότερα »