KOΣΜΟΣ


Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Εκλογές σε ένα αποτυχημένο κρατικό μόρφωμα

23 χρόνια μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον η Βοσνία- Ερζεγοβίνη δεν ξεπέρασε τα τραύματα του πολέμου. Σήμερα, Βόσνιοι, Σέρβοι και Κροάτες ψηφίζουν μεταξύ άλλων για ομοσπονδιακό προεδρείο και κοινοβούλια των 3 εθνοτήτων.

 
Οι σημερινές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ρίξει κανείς μια ματιά σε μια χώρα με 2 κρατικές οντότητες και 3 εθνότητες, που στην πραγματικότητα δεν ξεπέρασε ποτέ τον εμφύλιο πόλεμο 23 χρόνια μετά τη συμφωνία του Ντέιτον. Με τους ορθόδοξους Σέρβους, τους καθολικούς Κροάτες και τους Μουσουλμάνους Βόσνιους η Βοσνία- Ερζεγοβίνη μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αποτυχημένο κράτος. Εδώ και χρόνια ΕΕ και οι ΗΠΑ με στρατιά από διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες προσπαθούν να βγάλούν τη μικρή αυτή βαλκανική χώρα από το αδιέξοδο, χωρίς επιτυχία.

Κρατικό έκτρωμα


Αυτό οφείλεται στην πρόσφατη ιστορία της. Η χώρα αποτελείται από δύο οντότητες, τη Σερβική Δημοκρατία που κατέχει το 49% της επικράτειας και διαθέτει καθεστώς ευρύτατης αυτοδιοίκησης, καθώς και τη Βοσνιακή-Κροατική Ομοσπονδία, που διαιρείται σε 10 καντόνια. Η πολύπλοκη κρατική δομή της χώρας, όπως καταγράφηκε στη συμφωνία του Ντέιτον, δικαιολογεί την ύπαρξη μίας ολόκληρης στρατιάς υπουργών, υφυπουργών, συμβούλων και υπαλλήλων. Εκτός όλων αυτών, το τεχνητό αυτό κράτος διαθέτει διεθνή διοικητή με θητεία αορίστου διαρκείας και απολυταρχικές αρμοδιότητες. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα διεθνές προτεκτοράτο με σύνθεση που μάλλον δυσκολεύει την επίλυση των προβλημάτων. Όλα αυτά είναι απαραίτητο να αναφερθούν για να αντιληφθεί κανείς, γιατί ο εθνικισμός καλπάζει και γιατί η απόσταση ανάμεσα στη νέα γενιά ανάμεσα στις 3 εθνότητες είναι μεγαλύτερη, από ότι στη γενιά των γονιών τους, που έζησαν τον πόλεμο. Στα βιβλία ιστορίας κάθε εθνότητας υπάρχουν στερεότυπα αρνητικών εικόνων για τις άλλες εθνότητες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στα ΜΜΕ.

Γιατί ακριβώς ψηφίζουν λοιπόν σήμερα οι Βόσνιοι; Για το ανίσχυρο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, για τα κοινοβούλια των δύο κρατικών οντοτήτων, για τα κοινοβούλια των 10 καντονιών της Βοσνιακής-Κροατικής Ομοσπονδίας και εκτός όλων αυτών για το προεδρείο της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, που αποτελείται από 3 εκπροσώπους των Σέρβων, Κροατών και Βοσνίων.

Εθνικισμός και «αγάπη» στους Πούτιν και Ερντογάν


Στον προεκλογικό αγώνα επικράτησαν εθνικιστικά αφηγήματα που συνοδεύτηκαν και από αποσχιστικά συνθήματα, και τουλάχιστον για τους Σέρβους, το όραμα για κοινό κράτος με τη Σερβία με επιδεικτική αγάπη προς τη Ρωσία. Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ βρισκόταν τις προάλλες για 15η φορά με τον πρόεδρο Πούτιν στο Σότσι για να παρακολουθήσουν μαζί τη Φόρμουλα 1. Μόνο ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς συνάντησε τον Πούτιν φέτος 9 φορές. Ο Ντόντικ εμπόδισε την αναγνώριση της κυριαρχίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και μπλόκαρε την προσέγγιση της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης για το τριμελές κρατικό προεδρείο, Μλάντεν Ιβάνιτς, δήλωσε στη DW ότι «η Βοσνία- Ερζεγοβίνη θα έχει συνεχώς πρόβλημα όσο καιρό η ισχυρή οντότητα της Σερβικής Δημοκρατίας δεν θυμάται ότι αποτελεί τμήμα της». Στο Σεράγεβο και τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας με ισχυρό μουσουλμανικό στοιχείο το συντηρητικό ισλαμικό κόμμα της Δημοκρατικής Δράσης (SDA) μαζί με τους κοσμικούς Σοσιαλδημοκράτες κάνουν αγώνα για να επικρατήσουν ανάμεσα στους μουσουλμάνους Βόσνιους ψηφοφόρους.

Ο επικεφαλής του SDA Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, που είναι παράλληλα υποψήφιος και για το τριμελές κρατικό προεδρείο, ασκείται σε εγγύτητα με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Αντιδρώντας στις αποσχιστικές τάσεις του Ντόντικ λέει, με άλλα λόγια, ότι μπορεί να φτάσει και μέχρι τον πόλεμο, εάν τεθεί σε κίνδυνο η εδαφική συνοχή της χώρας. Από την πλευρά του, ο εθνικιστής επικεφαλής του Βοσνιακού Κροατικού HDZ Ντράγκαν Τσόβιτς δεν διστάζει να επιδεικνύει εγγύτητα με την Κροατία και αποστασιοποίηση από το πολιτικό Σεράγεβο. Το πολιτικό κατεστημένο και των τριών εθνοτήτων, παρά τον αποτυχημένο απολογισμό της θητείας τους, βάζει και προσκόμματα στους ψηφοφόρους. Για παράδειγμα, οι αρχές δεν έχουν εκδώσει ταυτότητες σε 350.000 πολίτες. Επιπλέον 30.000 άνθρωποι δεν είχαν το δικαίωμα να βάλουν υποψηφιότητα, αν και διαθέτουν βοσνιακό διαβατήριο, επειδή είναι Ρομά. 
Χιονοθύελλα πλήττει τις ανατολικές ΗΠΑ, ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις
Στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης οι δρόμοι νωρίς το απόγευμα είχαν γίνει γυαλί από το χιονόνερο που...
20.02.2019, 22:58
Brexit: Γιούνκερ και Μέι συναντήθηκαν χωρίς να άρουν το αδιέξοδο
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας μίλησε για "πρόοδο" στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες
20.02.2019, 22:47
Ανεπιθύμητη και στο Μπαγκλαντές η Βρετανή τζιχαντίστρια Σαμίμα Μπέγκουμ
Η νεαρή Σαμίμα Μπέγκουμ, από την οποία αφαιρέθηκε η βρετανική υπηκοότητα αφού έφυγε σε ηλικία 15 ετών από τη...
20.02.2019, 22:30
Βενεζουέλα: Οι αρχές απαγόρευσαν τον απόπλου όλων των σκαφών
Σε ένα έγγραφο των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρεται ότι απαγορεύεται...
20.02.2019, 22:09
Μάας: Καμία αλλαγή στη συμφωνία για το Brexit χωρίς συμφωνία για backstop
Για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό, τόνισε ο κ.
20.02.2019, 21:44
Ποσειδών: Το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο drone στα χέρια της Ρωσίας (video)
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο βίντεο από τις δοκιμές ενός μικροσκοπικού...
20.02.2019, 21:31
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ: Aπαράδεκτα τα περί ανάπτυξης νέων πυραύλων του Πούτιν
«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, έτοιμη να υπερασπιστεί όλα τα μέλη της απέναντι σε οποιαδήποτε...
20.02.2019, 21:25
Η Βουλγαρία επικύρωσε το Πρωτόκολλο Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ
«Η ενταξιακή πορεία της γείτονος δεν ήταν εύκολη. Η μελλοντικές κοινές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο...
20.02.2019, 20:10
Τραμπ σε Τσίπρα - Ζάεφ: To μεγαλύτερο επίτευγμα στα Βαλκάνια οι Πρέσπες
«Με τις προσπάθειες που καταβάλατε από κοινού εξασφαλίσατε ένα πιο σταθερό και ευημερούμενο μέλλον, όχι μόνο...
20.02.2019, 19:32
Επίθεση Τραμπ στους ΝYT: Αυτοί είναι οι πραγματικοί εχθροί του Λαού
«Το δημοσίευμα των New York Times είναι ψευδές. Αυτοί είναι ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!», έγραψε ο Τραμπ.
20.02.2019, 18:38

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.