Κλείσιμο

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η Airbnb πρέπει να εναρμονιστεί με τους κανόνες της ΕΕ

H γνωστή πλατφόρμα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης κατοικιών « Airbnb» έχει παραβιάσει τους κανόνες περί βασικών νομίμων δικαιωμάτων των ενοικιαστών σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην εταιρεία, έχει δοθεί διορία ενός μήνα ώστε να προβεί σε καίριες τροποποιήσεις του πλαισίου λειτουργίας της προκειμένου να εναρμονιστεί τους όρους χρήσης της με το ευρωπαϊκό δίκαιο και αποφύγει νομικές κυρώσεις.

Εάν οι προτάσεις της «δεν κριθούν ικανοποιητικές», η Airbnb μπορεί να υποστεί κυρώσεις εκ μέρους των ευρωπαϊκών αρχών προστασίας των καταναλωτών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως αναφέρεται, κάποιοι εκ των όρων και προϋποθέσεων της Airbnb, καθώς και ο τρόπος με τον οποίον παρουσιάζονται οι τιμές της, παραβιάζουν τις οδηγίες περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, καταχρηστικών συμβάσεων αλλά και την διεθνή δικαιοδοσία σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, αναμένεται από την εταιρεία μίσθωσης να εκφράζει ρητώς το κατά πόσο το οίκημα προς ενοικίαση ανήκει σε ιδιώτη ή επαγγελματία.

Ο τομέας των online κρατήσεων «έχει δώσει πληθώρα ευκαιριών στους τουρίστες», όμως «η δημοτικότητα δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως άλλοθι για την μη τήρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς την προστασία των καταναλωτών», προειδοποιεί η ευρωπαία επίτροπος υπεύθυνη για την Κατανάλωση Βέρα Ζούροβα.

«Πρέπει να γίνεται εύκολα κατανοητό στους καταναλωτές για ποιο πράγμα και πόσο καλούνται να πληρώσουν», δήλωσε ο η Επίτροπος στους δημοσιογράφους επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχουν σαφέστεροι κανόνες ακύρωσης κράτησης από έναν ιδιοκτήτη και διευκρίνισης για το αν ο ιδιοκτήτης είναι ιδιώτης ή επαγγελματίας».

Τόσο οι Airbnb όσο και παρόμοιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των βραχύχρονων μισθώσεων, προτιμούνται μαζικά, τα τελευταία χρόνια, λόγω των ιδιαίτερα ελκυστικών τιμών διαμονής που προσφέρουν σε σχέση με τα ξενοδοχεία.

Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο, ότι προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός πως η πρακτική των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων έχει οδηγήσει στην ανοδική πορεία των τιμών όσον αφορά τις πωλήσεις και τις μακροχρόνιες μισθώσεις οικημάτων.


Πηγή: AMΠΕ,REUTERS