Ιταλικό βέτο για το προσφυγικό στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 

Την υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες μπλόκαρε, όπως είχε απειλήσει, η Ρώμη, δια του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα». Η Ρώμη είπε έτσι «όχι» ακόμα και σε θέματα συναντίληψης μεταξύ όλων των κρατών – μελών. 

Ένας Ιταλός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Κόντε μπλόκαρε τη συμφωνία για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. «Τίποτα δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος

Η κίνηση του Τζουζέπε Κόντε φαίνεται έτσι να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των Βρυξελλών ότι η ετερόκλητη κυβέρνηση συνασπισμού του λαϊκίστικου Κινήματος Πέντε Αστέρων και της ευρωσκεπτικιστικής ακροδεξιάς Λέγκας θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΕ σε παράλυση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση του Συμβουλίου εξηγεί ότι δε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για σήμερα Πέμπτη, παρά μόνο η τελική μετά το πέρας της συνόδου. Έτσι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσουν στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία απείλησε νωρίτερα με βέτο, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για το μεταναστευτικό. «Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες» διεμήνυε προς πάσα κατεύθυνση ο Τζουζέπε Κόντε. 

«Όταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη», ανέφεραν χαρακτηριστικά νωρίτερα ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Η Ρώμη ζητούσε οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να κατανέμονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ή έστω στις μεσογειακές χώρες της ΕΕ, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Επιπλέον, οι ίδιες ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δις ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητούσε την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική.

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση μπορεί να κρίνει την μοίρα της Ευρώπης, προειδοποιούσε από πλευράς της η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. 
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ