Ερντογάν: Κέρδισα, ελπίζω να μην το αμφισβητήσει κανείς

Την νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας παράλληλα τους αντιπάλους του να μην επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα.

«Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, το έθνος μας μου ανέθεσε το καθήκον να είμαι πρόεδρος και επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας», δήλωσε ο κ. Ερντογάν στο επινίκιο διάγγελμά του.

Υποστήριξε πως η Τουρκία έδωσε «μάθημα στην δημοκρατία σε όλη την οικουμένη», επικαλούμενος την πολύ υψηλή συμμετοχή. Εξέφρασε δε με νόημα την ελπίδα πως ουδείς θα επιχειρήσει να «καλύψει την αποτυχία του» ρίχνοντας «σκιά» στις κάλπες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, ο κ. Ερντογάν κερδίζει την προεδρία από τον πρώτο γύρο με περισσότερο από το 52% των ψήφων, ενώ ο συνασπισμός του οποίου ηγείται αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο, πιθανότατα με αυτοδυναμία.

Ο υποψήφιος της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ, κατήγγειλε νωρίτερα πως το Anadolu μεταδίδει στοιχεία για εκλογικά τμήματα που δεν έχουν καν ενσωματωθεί, αφήνοντας έτσι αιχμές για χειραγώγηση του αποτελέσματος.

Έως τώρα δεν υπάρχει τοποθέτηση από τους διεθνείς παρατηρητές που επόπτευσαν τις κάλπες, οι οποίες πάντως έλαβαν χώρα σε μια χώρα όπου το καθεστώς Ερντογάν έχει σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Ο εταίρος του κ. Ερντογάν στον συνασπισμό, ηγέτης Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα» για την Τουρκία, συμπληρώνοντας πως όσοι προσέβλεπαν σε κρίση διαψεύστηκαν.

Η στροφή Ερντογάν στο κόμμα Μπαχτσελί και η διαφαινόμενη απόλυτη πλειοψηφία της συμμαχίας τους στην Βουλή μπορεί να συνιστά προάγγελο στροφής προς μια σκληρή εξωτερική πολιτική.

Οι εκλογές σηματοδοτούν επίσης την αλλαγή πολιτεύματος, καθώς ο προεδρικός θώκος θα απορροφήσει τις εκτελεστικές εξουσίες της πρωθυπουργίας, η οποία καταργείται, και θα αποκτήσει ευρύτατες αρμοδιότητες.

Στην επινίκια ομιλία του ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως στόχος είναι να συνεχιστεί η περαιτέρω ανάπτυξη της Τουρκίας «σε όλα τα πεδία» με ορίζονται το 2023, όταν θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας αλλά και είναι προγραμματισμένο να λάβουν χώρα οι επόμενες προεδρικές εκλογές.

Προσέθεσε πως πλέον είναι ώρα να βάλουν όλοι στο περιθώριο την δυσαρέσκεια και τις διαφωνίες.

Πηγή: skai.gr