Κλείσιμο

Τον ακαδημαϊκό Τζιουζέπε Κόντε θέλουν 5 Αστέρια και Λέγκα για πρωθυπουργό

Τον ακαδημαϊκό Τζιουζέπε Κόντε πρότειναν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα ως πρωθυπουργό για την νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, όπως δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ANSA ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Δεν είναι σαφές εάν ο κ. Ματαρέλα δέχτηκε την πρόταση των δύο επίδοξων εταίρων. Η συναίνεση του είναι απαραίτητη για την επιλογή πρωθυπουργού και κατόπιν την συγκρότηση κυβέρνησης.

Ο 54χρονος Κόντε, ειδικός στο δημόσιο δίκαιο, δεν έχει εκλεγεί βουλευτής κι έχει ελάχιστη εμπειρία στην πολιτική, όμως τα Πέντε Αστέρια τον είχαν εξετάσει ως πιθανό υπουργό πριν τις εκλογές του Μαρτίου.

Δεν είναι σαφές εάν ο κ. Κόντε έχει το ειδικό βάρος ή τις ικανότητες να συντονίσει το κυβερνητικό έργο πόσο μάλλον τις όχι πάντα κοινές προτάσεις των επίδοξων κυβερνητικών εταίρων.

Η προγραμματική συμφωνία των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας έχει προκαλέσει ανησυχίες στις αγορές, καθώς το κυβερνητικό «συμβόλαιο» των δύο αντι-συστημικών εταίρων ζητά αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλέπει βαθιά μείωση φόρων συν ανατροπή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2011.

Τέτοιες πολιτικές κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν την Ρώμη σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και την βόρεια Ευρώπη.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αγγίζει το 2,4% έχοντας επιδεινωθεί κατά σχεδόν 0,5 μονάδες τις τελευταίες επτά ημέρες. Η απότομη πτώση άρχισε την περασμένη Δευτέρα, μετά την διαρροή προσχεδίου της προγραμματικής συμφωνίας Πέντε Αστέρων και Λέγκας που προέβλεπε διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη και διαγραφή ιταλικού χρέους αξίας 250 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα δύο κόμματα απέφυγαν να περιλάβουν τέτοια προκλητικά αιτήματα στην δημοσιευμένη προγραμματική συμφωνία τους, ενώ απέφυγαν και αναφορά στο εναλλακτικό αίτημά τους επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής σε καθεστώς «προ Μάαστριχτ».
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία