Κλείσιμο

Ως και 2,7 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ αγγίζει το σκάνδαλο του Facebook

Έως και 2,7 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται ανάμεσα στους χρήστες του Facebook τα στοιχεία των οποίων έγιναν αντικείμενο κατάχρησης από την εταιρεία πολιτικών συμβουλών Cambridge Analytica, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι το Facebook ενημέρωσε μέσω επιστολής τις Βρυξέλλες αργά την Πέμπτη και επισήμανε πως η ΕΕ θα επιδιώξει περαιτέρω διευκρινίσεις και εξηγήσεις από τον αμερικανικό κολοσσό.

Δεν διευκρίνισε από ποιες χώρες προέρχονται οι θιγμένοι χρήστες.

Οι μελλοντικές συζητήσεις θα εστιάσουν τόσο στην προστασίας δεδομένων των χρηστών όσο και στο θέμα της «δημοκρατικής διαδικασίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Cambridge Analytica απέκτησε συνολικά πρόσβαση σε δεδομένα έως 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook. Την τελευταία διετία παρείχε πολιτικές συμβουλές στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και σε υποστηρικτές του Brexit, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιστολή του Facebook αναλύει επίσης τα βήματα στα οποία έχει προβεί η εταιρεία μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η ηγεσία του αμερικανικού κολοσσού θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα.

Επίσης την επόμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, είναι προγραμματισμένο να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών για την υπόθεση.

Ακούστε όλες τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και εξελίξεις live ή on demand στη σελίδα του Euranet Plus.



Πηγή: skai.gr