Κλείσιμο

Τζόνσον: Συντριπτικές οι αποδείξεις κατά της Ρωσίας για τον Σκρίπαλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι υπάρχουν «συντριπτικές» αποδείξεις ότι πίσω από την επίθεση με χημική ουσία εναντίον του Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι βρίσκεται η Ρωσία.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο BBC, ο κ. Τζόνσον ανέφερε ότι ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας αποτελούσε για το Κρεμλίνο αντικείμενο «εκδίκησης και αντιποίνων».

Επανέλαβε ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε, της οικογένειας αέριων νεύρων «Νόβιτσοκ», παρασκευάζεται μόνο στη Ρωσία.

Επέκρινε εξάλλου τη «σαρκαστική» αντίδραση της Ρωσίας στις βρετανικές κατηγορίες.

Ο κ. Τζόνσον μίλησε λίγες ώρες μετά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία η Ρωσία κατηγόρησε τη Βρετανία ότι δεν έχει παράσχει αποδείξεις που να στοιχειοθετούν τις σοβαρές κατηγορίες.

Η βρετανική πλευρά απάντησε ότι έχει ζητηθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων να επαληθεύσει τα πορίσματα των ερευνών που έχουν γίνει.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης τη διεθνή στήριξη που έχει λάβει η Βρετανία, μεταξύ άλλων και στη χθεσινή τεταμένη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική απάντηση στα μέτρα κατά της Μόσχας που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι αυτό είναι θέμα που αφορά τους Ρώσους και ότι η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί πως αντέδρασε με τρόπο που αρμόζει στην περίσταση.

Σημείωσε πάντως πως η Βρετανία πρέπει να συνεχίσει να συνομιλεί με τη Ρωσία, «όπως και στις πιο σκοτεινές ημέρες του Ψυχρού Πολέμου».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα επανέλαβε ότι η Μόσχα έχει ζητήσει αλλά δεν έχει λάβει δείγματα της ουσίας που οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι έχουν ανιχνεύσει στο Σόλσμπερι. Έκανε επίσης λόγο για «πολιτικό σόου» της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη και για διάρρηξη της εμπιστοσύνης που είχε η Ρωσία στη Βρετανία ως διεθνή εταίρο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Γουίλιαμσον θα ανακοινώσει σήμερα την έναρξη προγράμματος εμβολιασμού των στρατιωτών της χώρας για την προστασία τους από επιθέσεις με άνθρακα.

Παράλληλα, ο Βρετανός εκπρόσωπος θα ενημερώσει σήμερα στις Βρυξέλλες το ΝΑΤΟ για τα στοιχεία της υπόθεσης Σκρίπαλ.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
TAGS: Ρωσία