Μέι: Η Ρωσία πιθανότατα πίσω από την επίθεση στον Σκρίπαλ και την κόρη του

Τη Ρωσία πίσω από την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα κατά του πρώην ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του βλέπει η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Με έκτακτη δήλωσή της στη Βουλή των Κοινοτήτων η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψε ότι η ουσία από την οποία προσβλήθηκαν τα δύο θύματα είναι «στρατιωτικής διαβάθμισης παράγοντας νεύρων ενός τύπου που έχει αναπτυχθεί από τη Ρωσία». Όπως είπε, ο τοξικός αυτός παράγοντας ανήκει σε μία ομάδα ουσιών γνωστή ως «Νόβιτσοκ».

Συνέχισε λέγοντας ότι το συμπέρασμα για εξαιρετικά πιθανή ρωσική ανάμιξη στην υπόθεση οφείλεται στη γνώση ότι ο συγκεκριμένος χημικός παράγοντας μπορεί ακόμα να αναπτυχθεί σε ρωσικά εργαστήρια, ότι το ρωσικό κράτος έχει ιστορικό πολιτικών δολοφονιών και ότι η Ρωσία θεωρεί κάποιους αποστάτες ως θεμιτούς στόχους.

Κάνοντας λόγο για «αδιάκριτη και απερίσκεπτη» επίθεση κατά του Ηνωμένου Βασιλείου που έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές αθώων πολιτών, η κα Μέι ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έχει ζητηθεί από τη Μόσχα να απαντήσει έως το τέλος της Τρίτης στο ερώτημα κατά πόσο πρόκειται για απευθείας ενέργεια κατά της Βρετανίας από τη Ρωσία ή κατά πόσο η τοξική ουσία χάθηκε από τον έλεγχο της Μόσχας και βρέθηκε στα χέρια άλλων παραγόντων.

Όπως πρόσθεσε, σε περίπτωση που η απάντηση από τον Ρώσο πρέσβη δεν είναι «αξιόπιστη», τότε η κυβέρνησή της θα συμπεράνει ότι η επίθεση αφορά «την παράνομη χρήση βίας από το ρωσικό κράτος εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σε αυτή την περίπτωση, συμπλήρωσε η κα Μέι, θα επιστρέψει στο κοινοβούλιο για να προτείνει αντίποινα.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το νεότερο περιστατικό συμβαίνει με υπόβαθρο την αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας. Ανέφερε ενδεικτικά μεταξύ άλλων την προσάρτηση της Κριμαίας, την καταγγελλόμενη ρωσική ανάμιξη σε εκλογικές διαδικασίες στη Δύση και στη δηλητηρίαση του Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο το 2006.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαμήνυσε ότι η Βρετανία θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει την έρευνά της για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ στο έδαφός της, και μετά να επιδιώξει κάποια επικοινωνία με τη Μόσχα.

«Διευθετήστε τα πράγματα από την δική σας πλευρά και μετά θα μιλήσουμε μαζί σας», είπε ο κ. Πούτιν, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία Interfax και Tass.

Την ίδια στιγμή, η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι παίζει επικίνδυνο παιχνίδι με την υπόθεση Σκρίπαλ, η οποία μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες συνέπειες στις διμερείς σχέσεις.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός
TAGS: Ρωσία