Μνούτσιν: Δύο όρους θέτουν οι ΗΠΑ για συνάντηση Τραμπ με Κιμ

Τη διακοπή των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών θέτει ως όρους o πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ-ουν, σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση» δήλωσε ο κ. Μνούτσιν, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση που είχε κάνει την Παρασκευή η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, η οποία τόνισε ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση χωρίς επιβεβαιωμένες ενέργειες από την πλευρά της Βόρειας Κορέας.

Τόνισε πως στόχος της Ουάσιγκτον είναι η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ απέρριψε την κριτική ότι η απόφαση του κ. Τραμπ να ανοίξει το δρόμο για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Κιμ αναβαθμίζει το στάτους του βορειοκορεάτη ηγέτη, υπενθυμίζοντας πως μέχρι σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος έχει δεχτεί επικρίσεις για το ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει επαρκώς την οδό της διπλωματίας στις σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ.

Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα διακόψουν την πολιτική «μέγιστης πίεσης» στον Βορρά, η οποία προβλέπει αυστηρές οικονομικές κι εμπορικές κυρώσεις. «Αυτή είναι εν προκειμένω η μεγάλη διαφορά, οι κυρώσεις παραμένουν».

Τις τελευταίες δεκαετίες σειρά Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανικών κυβερνήσεων απέφυγε απευθείας προεδρικές συναντήσεις με τον κ. Κιμ και τον πατέρα του, Κιμ Γιόνγκ-ιλ, ακριβώς ώστε να μην τους προσδώσει μεγαλύτερο διεθνές κύρος.

Το Σάββατο ο ίδιος κ. Τραμπ σημείωσε πως η σχεδιαζόμενη συνάντηση με τον Κιμ Γιόνγκ-ουν μπορεί να καταλήξει «στη σπουδαιότερη συμφωνία στον κόσμο» ή να καταλήξει στο τίποτα.

Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι τυχόν συνάντηση Τραμπ - Κιμ, δεν θα γίνει μόνο για τις εντυπώσεις.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα το κάνει αυτό για θέατρο. Θα λύσει το πρόβλημα» δήλωσε κ. ο Πομπέο μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Fox.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών, αλλά και της πραγματοποίησης δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων θέτει, ως όρους ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προκειμένου να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

O αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν συζητάει δημόσια, θέματα που σχετίζονται με την Βόρεια Κορέα, παραπέμποντας στους διπλωμάτες και τον Λευκό Οίκο ενόψει της προτεινόμενης συνάντησης μεταξύ του κ. Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Επισήμανε ότι η κατάσταση είναι πολύ ευαίσθητη ώστε να γίνονται σχόλια από αξιωματούχους που διατηρούν θέσεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες όπως το Πεντάγωνο, καθώς δεν εμπλέκονται άμεσα στην ουσιαστική προσπάθεια που καταβάλλει η διπλωματία.

«Δεν θέλω να μιλήσω καθόλου για την Κορέα. Θα το αφήσω σε αυτούς που ηγούνται της προσπάθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός ΥΕΘΑ στους δημοσιογράφους, κατά την διάρκεια της πτήσης του προς το Ομάν.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Reuters