Κλείσιμο

Η Νότια Κορέα αντιδρά για τον «δολοφόνο» που στέλνει η Βόρεια στους Αγώνες

Οι βουλευτές της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης διαδήλωσαν σήμερα διαμαρτυρόμενοι για τον άφιξη, όπως έχει ανακοινωθεί, την Κυριακή στη χώρα ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού του βορειοκορεατικού στρατού, τον οποίο κατηγορούν ότι είναι ένας εγκληματίας πολέμου στον οποίο αξίζει μόνον ο θάνατος.

Ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ θα ηγηθεί της επίσημης οκταμελούς αντιπροσωπείας της Βόρειας Κορέας που αναμένεται να μεταβεί την Κυριακή στη χώρα για να παραστεί στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιοντσάν.

Οι Αγώνες αυτοί επέτρεψαν έπειτα από δύο χρόνια εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο να αρχίσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ.

Στην τελετή αυτή θα παραστεί και η κόρη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Ιβάνκα, το οποίο προκαλεί πονοκέφαλο όσον αφορά την τήρηση του πρωτοκόλλου, βάσει του οποίου δεν προβλέπονται συναντήσεις μεταξύ Αμερικανών και Βορειοκορεατών.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ είναι ύποπτος ότι ηγήθηκε κάποτε του Γενικού Γραφείου Αναγνώρισης, που διαχειριζόταν τις βορειοκορεατικές επιχειρήσεις κατασκοπείας, και επίσης ότι είναι αυτός που έδωσε εντολή για τον τορπιλισμό το 2010 της νοτιοκορεατικής κορβέτας Cheonan από τον οποίο σκοτώθηκαν 46 άνθρωποι.

Περίπου 70 βουλευτές του συντηρητικού αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Ελευθερίας της Κορέας διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από τον Κυανό Οίκο, την έδρα της νοτιοκορεατικής προεδρίας, ζητώντας στον αρχηγό του κράτους Μουν Τζάε-ιν να μην εγκρίνει τον ερχομό της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας.

"Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ είναι ένας μοχθηρός εγκληματίας πολέμου που έχει επιτεθεί στο Νότο. Του αξίζει να τον κρεμάσουν στον δρόμο", δηλώνει σε ανακοίνωση ο επικεφαλής του κόμματος αυτού της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση Κιμ Σουνγκ-τάε.

Πηγή: skai.gr