Κλείσιμο

Προειδοποιήσεις μετά την κατάρριψη ισραηλινού F-16 πάνω από τη Συρία

Ανησυχίες για αναζωπύρωση της κρίσης στη Συρία και για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του Ισραήλ με το Ιράν τους συμμάχους του προκαλεί η κατάρριψη ισραηλινού μαχητικού F-16, κατά πάσα πιθανότητα από τη συριακή αεράμυνα, σήμερα το πρωί.

Το αεροσκάφος συνετρίβη σε ισραηλινό έδαφος κατά τη διάρκεια επιδρομών της ισραηλινής Αεροπορίας στη Συρία, οι οποίες διατάχθηκαν ως αντίποινα για την φερόμενη είσοδο ενός ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Οι δύο χειριστές του F-16 το εγκατέλειψαν όμως ένας τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται.

Σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, το drone, που καταρρίφθηκε, είχε απογειωθεί από συριακό έδαφος, όπου ιρανικές δυνάμεις και η σιιτική λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν στο καθεστώς Άσαντ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατεύματος, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους, διαμήνυσε πως το Τελ Αβίβ δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την κατάσταση. Ξεκαθάρισε όμως ότι «οι Σύροι παίζουν με τη φωτιά όταν επιτρέπουν στους Ιρανούς να επιτίθενται στο Ισραήλ από το [συριακό] έδαφος» και τόνισε ότι το εβραϊκό κράτος έχει τη βούληση, την ετοιμότητα και τη δυνατότητα να επιβάλει «βαρύ τίμημα» σε όποιον του επιτεθεί.

Νωρίτερα ο κύριος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Ρόνεν Μανέλις, προειδοποίησε το Ιράν ότι «σέρνει την περιοχή σε μία περιπέτεια που δεν γνωρίζει πως θα τελειώσει».

Ακόμα πιο σκληρή ήταν η τοποθέτηση της Χεζμπολάχ, η οποία ανακοίνωσε ότι η κατάρριψη του F-16, σηματοδοτεί «την αρχή μίας νέας στρατηγικής φάσης» η οποία θα περιορίσει την εκμετάλλευση του συριακού εναέριου χώρου από το Ισραήλ.

Η ισραηλινή αεροπορία έχει εξαπολύσει περίπου 100 επιδρομές στη Συρία τα τελευταία χρόνια, στοχεύοντας οχηματομπές που καταγγέλλει ότι μεταφέρουν πολεμοφόδια από το Ιράν στη Χεζμπολάχ.

Το Ιράν απέφυγε να δώσει μεγαλύτερη διάσταση στην κατάρριψη του F-16. Διέψευσε ωστόσο κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Τελ Αβίβ περί εισβολής ιρανικού drone στους ισραηλινούς αιθέρες, με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για «γελοιότητες».

Η Ρωσία, που μαζί με το Ιράν είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει σεβασμός για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας αλλά και κάθε άλλης χώρας στην περιοχή.

Το Ισραήλ έχει έως τώρα αποφύγει τη βαθιά εμπλοκή στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, όμως τυχόν παρέμβασή του εναντίον των ιρανικών δυνάμεων θα μπορούσε να κλιμακώσει τις ήδη εχθρικές σχέσεις ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Τεχεράνη, αλλά και να φέρει τον ισραηλινό στρατό αντιμέτωπο με τις ρωσικές δυνάμεις που υπηρετούν στη Συρία.
Πηγή: skai.gr