Κλείσιμο

Τουρκία προς Γερμανία: Ας συμφιλιωθούμε για να βγούμε κερδισμένοι

Έτοιμη για μια νέα αρχή στις διαταραγμένες σχέσεις της με τη Γερμανία δηλώνει πως είναι η Τουρκία δια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως αν οι δεσμοί βελτιωθούν θα υπάρξει η προοπτική για στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. 

Ωστόσο, ο Γερμανός ομόλογός του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που θα τον φιλοξενήσει το Σάββατο στην Γκόσλαρ (κεντρική Γερμανία), ξεκαθάρισε ότι για να προχωρήσουν οι σχέσεις των δύο χωρών θα πρέπει πρώτα η Τουρκία να απελευθερώσει τον Ντενίζ Γιουτζέλ, τον γερμανο-τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφο που κρατάει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, χωρίς να του έχει αποδώσει κατηγορίες.
  
«Αν δεν συνδιαλλαγούμε, η μεταξύ μας κατάσταση δεν θα καλυτερεύσει, ούτε για τις ίδιες τις χώρες μας, ούτε επί μέρους για τους ανθρώπους που κρατούνται» δήλωσε ο Γκάμπριελ από την πλευρά του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel. 

«Και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για την επανέναρξη των διμερών τους σχέσεων καθώς ζούμε σε μια εποχή στην οποία συντελούνται αλλαγές. Δεν είναι ώρα να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα» έγραψε ο Τσαβούσογλου σε στήλη του γερμανικού μέσου Funke.

Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν την επιθυμία της Τουρκίας να ισοπεδώσει τους φράχτες που έχουν ανεγερθεί μεταξύ αυτής και της Γερμανίας -μιας χώρας που αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων συνεργατών της καθώς και έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ- ιδιαίτερα μετά το επιχειρούμενο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου επίσης παρακινεί τη Γερμανία να αναπτύξει έναν πιο ενθουσιώδη τόνο στις διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία καθώς δείχνει να μην κατανοεί το τραύμα που προκλήθηκε μετά το επιχειρούμενο πραξικόπημα ενάντια στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο οποίο 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πηγή: skai.gr