Διόδια

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιστροφή μετά το Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου και χαμηλές ταχύτητες από τα διόδια του Ισθμού μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους

Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιστροφή των εκδρομέων

Κλείσιμο

‘Suspended’: Μιλώντας για τους «μετέωρους» πρόσφυγες της Λέσβου σε μια εκκλησία στο Λονδίνο

Περισσότερα από 700 ρούχα προσφύγων από τη Λέσβο κρεμασμένα από την οροφή της εκκλησίας St James’s στο Piccadilly του κεντρικού Λονδίνου συνθέτουν την καλλιτεχνική εγκατάσταση με τον τίτλο ‘Suspended’.

Πρόκειται για δημιούργημα της Βρετανίδας εικαστικού Αραμπέλα Ντόρμαν που έχει επιλέξει αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο αυτά τα Χριστούγεννα για να υπενθυμίσει την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν χιλιάδες εκτοπισμένοι άνθρωποι ανά τον κόσμο. Και το κάνει χρησιμοποιώντας ρούχα που έχουν πετάξει οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί του Αιγαίου.




Η λέξη ‘suspended’ που μπορεί να μεταφραστεί ως ‘κρεμάμενος’ ή ‘αιωρούμενος/μετέωρος’, είναι μία αναφορά στις χιλιάδες προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο, δυστυχώς ανεπαρκές σε πολλές περιπτώσεις, σε καταυλισμούς στην Ευρώπη.

«Είμαι η πρώτη επίσημη καλλιτέχνης πολέμου της Βρετανίας, που κλήθηκα και βρέθηκα σε εμπόλεμες ζώνες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Το 2015, ακούγοντας ότι πολλοί Ιρακινοί και Αφγανοί πρόσφυγες είχαν βρεθεί στη Λέσβο θεώρησα ότι είχε νόημα να τους ακολουθήσω και να καταγράψω την καθημερινότητά τους εκεί. Πήγα χωρίς σχέδιο για το πώς θα γινόταν καλλιτεχνικά αυτή η καταγραφή, σας λευκός καμβάς. Με τίποτα πάντως δεν ήμουν προετοιμασμένη για την ανθρώπινη τραγωδία που αντίκρισα, την κλίμακα αυτής της κρίσης», λέει στο ΣΚΑΙ η κα Ντόρμαν εξηγώντας πώς βρέθηκε στο νησί στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης.




Τα ρούχα που έχει χρησιμοποιήσει για την έκθεση είχαν περισυλλέξει εθελοντές. «Σήκωσα κι εγώ μερικά από το έδαφος όπου είχαν πεταχτεί και αμέσως ένιωσα το βάρος της παρουσίας των ανθρώπων που τα φορούσαν. Κάθε ρούχο φέρει την αίσθηση του ανθρώπου που το φορούσε και αυτή η αίσθηση έμεινε μέσα μου. Δύο χρόνια μετά μπορεί η προσφυγική κρίση να έχει χαθεί από τα πρωτοσέλιδα, αλλά συνεχίζεται ακόμα χειρότερη. Και η αίσθηση εκείνη είχε μείνει μέσα σου, γι’ αυτό λοιπόν δημιούργησα το ‘Suspended’», λέει η κα Ντόρμαν.

Στη διετία αυτή μεσολάβησε η έκθεση ‘Flight’ στην ίδια εκκλησία με παρόμοια τοποθέτηση μίας φουσκωτής βάρκας που είχε χρησιμοποιηθεί από πρόσφυγες στο παράτολμο ταξίδι εξόδου από τις εμπόλεμες πατρίδες τους.

Το μήνυμα αμφότερων των καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων είναι το ίδιο: «Θέλω ο κόσμος να μάθει και να μην ξεχάσει, να μην τους ξεχάσει. Όλα αυτά τα ρούχα είναι υπενθυμίσεις ενός παρελθόντος στο οποίο δεν μπορούν να επιστρέψουν. Θεωρώ καθήκον μου ως άνθρωπος να πω την ιστορία τους, να πω ότι πρέπει να φανταστούμε τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας ως πρόσφυγες. Πρέπει να εμπλακούμε, πρέπει να δράσουμε».

Στο κέντρο της εγκατάστασης υπάρχει μία φωτεινή σφαίρα με φως που αλλάζει πυκνότητα. «Το δυνατό φως συμβολίζει την ελπίδα των ανθρώπων αυτών για ένα καλύτερο, πιο φωτεινό μέλλον, την αντοχή τους σε καταστάσεις που δεν αντέχονται, αλλά και σε έναν τέτοιο χώρο το φως του Θεού, αν και δεν είναι θρησκευτικής φύσης το έργο μου. Όταν το φως της σφαίρας σβήνει μας θυμίζει το σκοτάδι μέσα στο οποίο ζουν αυτοί οι άνθρωποι», εξηγεί η Αραμπέλα Ντόρμαν.

Η σκιά και ο τρόπος που αιωρούνται τα ρούχα από την οροφή του ναού μοιάζουν επίσης να συμβολίζουν το μετέωρο του μέλλοντος αυτών των ανθρώπων, καθώς πολλοί ζουν σε συνθήκες άθλιες και χωρίς να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσουν οι ευρωπαϊκές αρχές.

Στη Βρετανία μόνο αυτή την εβδομάδα έχουν υπάρξει τρία ρεπορτάζ από τη Μόρια που μιλούν για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, για προσφυγόπουλα που είναι υποχρεωμένα να παίζουν ανάμεσα σε σκουπίδια και περιττώματα.

Σχεδόν παράλληλα με τα εγκαίνια του ‘Suspended’ την περασμένη εβδομάδα έφτανε στο Λονδίνο το πρώτο προσφυγόπουλο από την Ελλάδα, ένας 16χρονος Σύρος που βρισκόταν στη Λέσβο. Είναι ο μοναδικός ανήλικος πρόσφυγας από την Ελλάδα που έρχεται στη Βρετανία παρά το ότι έχει ψηφιστεί από το 2016 σχετική τροπολογία, η τροπολογία Νταμπς, για υποδοχή εκατοντάδων ευάλωτων παιδιών από τους καταυλισμούς σε Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Ντρέπομαι πολύ για τη χώρα μου», λέει απερίφραστα η Αραμπέλα Ντόρμαν. «Ναι μεν προσφέρουμε μεγάλη οικονομική βοήθεια στους πρόσφυγες, εντάξει, αλλά σίγουρα μπορούμε να βρούμε την καλοσύνη στην καρδιά μας να υποδεχτούμε τουλάχιστον τα παιδιά που έχουμε συμφωνήσει να δεχτούμε».

Η έκθεση ‘Suspended’ ζητά από τον κόσμο να δίνει λίγα χρήματα τα οποία θα ενισχύσουν το Ίδρυμα Starfish, μία οργάνωση αρωγής που σύστησε μία Βρετανίδα κάτοικος της Λέσβου προσφέροντας βοήθεια στους πρόσφυγες.

Η κα Ντόρμαν ευχαριστεί τον κόσμο που έρχεται στην εκκλησία για να δει περί τίνος πρόκειται και για να ενημερωθεί. «Οι μεγαλύτερες ευχαριστίες όλων μας ασφαλώς θα πρέπει να πάνε στους κατοίκους της Λέσβου. Τρέφω τεράστιο θαυμασμό για αυτό που κάνουν, χωρίς να έχουν επαρκή στήριξη από τους Ευρωπαίους».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο