Ιρλανδία: Δεν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη φάση των συνομιλιών του Brexit

Η Ιρλανδία δεν είναι έτοιμη να επιτρέψει την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι σε κοινές δηλώσεις με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον πριν από συνάντησή τους στο Δουβλίνο.

Η Βρετανία επιθυμεί να πάρει το πράσινο φως για την έναρξη των συνομιλιών περί της μελλοντικής εμπορικής σχέσης με την ΕΕ στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. «Τώρα είναι ώρα να βιαστούμε σε αυτό το μέτωπο», είπε ο κ. Τζόνσον.

Λαμβάνοντας ωστόσο αμέσως μετά το λόγο ο κ. Κόβενι σχολίασε ότι «υπάρχει μία αίσθηση άλματος στο σκοτάδι» αναφορικά με την Ιρλανδία. Τα μελλοντικά σύνορα μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας είναι ένα από τα τρία θέματα επί των οποίων οι συνομιλίες ΕΕ-Βρετανίας θα πρέπει να πετύχουν επαρκή πρόοδο πριν ανοίξει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων (μαζί με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας και τον οικονομικό διακανονισμό του διαζυγίου).

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει διατυπώσει την άποψη ότι μόνο με παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ μπορεί να αποφευχθεί η επιστροφή σε κάποιου τύπου «σκληρά» σύνορα.

«Ναι, όλοι θέλουμε να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, αλλά δεν είμαστε σε μία θέση αυτή τη στιγμή που μας επιτρέπει να το κάνουμε», σημείωσε ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών. «Πολύ απλά δε βλέπουμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις συνοριακές υποδομές. Όταν τα κριτήρια αλλάζουν δημιουργούνται διαφορές μεταξύ των δύο δικαιοδοσιών και διαφορετικοί κανονισμοί, επομένως (…) πρέπει να γίνονται έλεγχοι», πρόσθεσε ο Σάιμον Κόβενι.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως η μεταβατική περίοδος για την πλήρη απεμπλοκή της Βρετανίας από την ΕΕ πρέπει να έχει τετραετή ή πενταετή διάρκεια, καθώς μία διετία, όπως θέλει το Λονδίνο, δε θα είναι αρκετή.

Το θέμα της μετάβασης στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων θα συζητήσει σήμερα στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ η Τερέζα Μέι με τον Ιρλανδό ομόλογό της Λίο Βαράντκαρ, αλλά και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο κ. Τουσκ αναμένεται να πει στην κα Μέι πως δεν είναι εξασφαλισμένη η έγκριση για έναρξη των συζητήσεων περί της εμπορικής σχέσης στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η βασική απαίτηση των Ευρωπαίων φέρεται να είναι η αύξηση της βρετανικής οικονομικής προσφοράς για κάλυψη μελλοντικών υποχρεώσεων του Λονδίνου έναντι της ΕΕ. Η κα Μέι έχει πει πως θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Βρετανίας όπως προκύπτουν από τον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ έως το 2020, δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων λιρών.

Με ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης στο Βερολίνο ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις απέφυγε να δώσει κάποια σαφή ένδειξη για τις προθέσεις του Λονδίνου όσον αφορά τον

οικονομικό διακανονισμό της εξόδου από την ΕΕ. Πληροφορίες του βρετανικού Τύπου αναφέρουν ότι η κα Μέι έχει διαμηνύσει πως είναι διατεθειμένη να διπλασιάσει την προσφορά της στα 40 δισεκατομμύρια λίρες, ένα ποσό που και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει την ευρωπαϊκή πλευρά.

Ο κ. Ντέιβις προειδοποίησε κατά την ομιλία του τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ να μη βάζουν «την πολιτική πάνω από την ευημερία» τους, προδίδοντας την ενόχλησή του για τη μέχρι στιγμής στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας από τη γερμανική πρωτεύουσα στο BBC ο κ. Ντέιβις σχολίασε ότι η Βρετανία έχει προσφέρει κάποιους «δημιουργικούς συμβιβασμούς» προς τους Ευρωπαίους, χωρίς όμως να βρίσκει πάντα ανταπόκριση».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο