Κλείσιμο

Ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί του σεισμού στο Ιράν και το Ιράκ

Ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό 7,3 βαθμών που έπληξε την περιοχή κοντά στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ χθες το βράδυ.

Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων παραμένουν συγκεχυμένες, με τα κρατικά ιρανικά πρακτορεία Fars και Irna να κάνουν λόγο για 407 νεκρούς, ενώ το επίσης κρατικό πρακτορείο Tasnim τοποθετεί τον αριθμό των θυμάτων σε τουλάχιστον 445.

Τουλάχιστον επτά θάνατοι έχουν καταγραφεί στην ιρακινή πλευρά.

Οι τραυματίες μόνο στο Ιράν ξεπερνούν τους 6.700.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 8.18 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) και έπληξε κυρίως την ιρανική επικράτεια, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στην επαρχία Κερμανσάχ.

Ο αριθμός των νεκρών δεν αποκλείεται να αυξηθεί, καθώς τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν για εγκλωβισμένους στα συντρίμμια, ενώ το ορεινό ανάγλυφο της περιοχής δυσκολεύει τις προσπάθειες.

Ο σεισμός έγινε αισθητός για περίπου είκοσι δευτερόλεπτα στη Βαγδάτη και για ακόμα περισσότερο σε άλλες επαρχίες του Ιράκ, προκαλώντας εκτός των άλλων και εκτεταμένες υλικές ζημιές.



Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 25 χιλιόμετρα, περίπου 30 χλμ. νοτιοδυτικά από της πόλης Χαλάμπζα, σε μια ορεινή περιοχή στην ιρακινή επαρχία Σουλεϊμανίγια.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη νοτιοανατολική Τουρκία: στο Ντιγιάρμπακιρ, κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους όταν σημειώθηκε η δόνηση, αλλά επέστρεψαν λίγο αργότερα.

Τον Δεκέμβριο του 2003, μια ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 ρίχτερ είχε ισοπεδώσει την πόλη Μπαμ του Ιράν, στην επαρχία Κερμάν. Τουλάχιστον 31.000 άνθρωποι είχαν τότε χάσει τη ζωή τους.


Πηγή: skai.gr