Κλείσιμο

H Σ. Αραβία κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ για την απαγωγή υπηκόου της στο Λίβανο

Το Ριάντ κατηγόρησε την Παρασκευή τη Χεζμπολάχ ότι απήγαγε ένα Σαουδάραβα υπήκοο στο Λίβανο, εν μέσω μιας κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, που έχει φέρει τη Βηρυτό στην πρώτη γραμμή της εντεινόμενης σύγκρουσης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Οι απαγωγείς απαιτούν την επάνοδο του Σάαντ αλ Χαρίρι στην πρωθυπουργία, ενώ οι λιβανέζικες αρχές ξεκαθαρίζουν ότι δεν δέχονται όρους.

Ανώτατοι Λιβανέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι εκτιμούν ότι ο Λιβανέζος πρωθυπουργός που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την απόφασή του να παραιτηθεί το Σάββατο, κρατείται από τους Σαουδάραβες. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κατηγόρησε την Παρασκευή ευθέως τη Σαουδική Αραβία ότι κήρυξε πόλεμο στον Λίβανο και στη σιιτική οργάνωση.

Από την πλευρά του, το Ριάντ υποστηρίζει ότι ο Χαρίρι έχει ελευθερία κινήσεων, και ότι αποφάσισε να παραιτηθεί επειδή η Χεζμπολάχ, που συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ίδιο, έχει καταλάβει με «πειρατεία» το λιβανέζικο πολιτικό σύστημα.

Ο Λιβανέζος υπουργός Εσωτερικών Νοάντ Μαχνούκ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ότι η ασφάλεια των Σαουδαράβων κατοίκων και επισκεπτών αποτελεί προτεραιότητα για τις λιβανέζικες αρχές.

Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προειδοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο και προέτρεψαν τους υπηκόους τους που βρίσκονται ήδη στη χώρα να την εγκαταλείψουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr