Κλείσιμο

Ενώπιον του δικαστηρίου οι καθαιρεθέντες αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας

Ενώπιον δικαστηρίου της Μαδρίτης αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα οι καθαιρεθέντες αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για «στάση», την ώρα που ο Κάρλες Πουιζδεμόν καταγγέλλει από τις Βρυξέλλες μια «πολιτική δίκη».

Ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας αναμένεται να είναι μεταξύ των πρώτων που θα καταθέσουν ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας έχει ζητήσει να απαγγελθούν κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στάση και αποσχιστική δράση εναντίον περίπου 20 καθαιρεθέντων μελών της καταλανικής κυβέρνησης.

Τα κατηγορεί ότι ενθάρρυναν «ένα ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού, προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας.

Αν συμφωνήσει με το αίτημα της εισαγγελίας, το δικαστήριο σήμερα πρόκειται όχι μόνο να απαγγείλει κατηγορίες στους αυτονομιστές ηγέτες, αλλά και να ζητήσει την προφυλάκισή τους.

Ο Πουιζδεμόν έχει αρνηθεί να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου. Βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τέσσερις από τους καθαιρεθέντες υπουργούς του. Σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τη δίκη ενορχηστρωμένη προσπάθεια να διχαστεί η κυβέρνησή του.
Πηγή: skai.gr -AMΠΕ