Δικηγόρος Πουτζδεμόν: Δε βλέπω επιστροφή στην Ισπανία τις επόμενες βδομάδες

Την εκτίμηση ότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, που έχει καταφύγει στο Βέλγιο, δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία τις επόμενες εβδομάδες έκανε ο βέλγος δικηγόρος του, μιλώντας στον φλαμανδικό τηλεοπτικό σταθμό VTM.

Το πού βρίσκεται ο κ. Πουτζδεμόν παραμένει άγνωστο, καθώς εξαφανίστηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Χθες το βράδυ υπήρχαν πληροφορίες ότι θα επιστρέψει με νυχτερινή πτήση στη Βαρκελώνη, με δεδομένο ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας τον κλήτευσε να εμφανιστεί ενώπιών του αύριο Πέμπτη, όμως τελικά στην Καταλονία επέστρεψαν δύο από τους πέντε πρώην υπουργούς της Καταλονίας που είχαν ακολουθήσει τον πρώην πρόεδρο στη βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την ισπανική «El Periodico», ο κ. Πουτζδεμόν έχει μεταβεί στην περιοχή της Φλάνδρας, όπου και αναμένεται να παραχωρήσει νέα συνέντευξη Τύπου στις 13:00 ώρα Ελλάδος, πληροφορία που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Πουτζδεμόν δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει άσυλο από το Βέλγιο, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν θα επιστρέψει προτού λάβει «εγγυήσεις» από την πλευρά της Μαδρίτης. Ίσως θέλει να κερδίσει χρόνο ως τις καταλανικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, το αποτέλεσμα των οποίων έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί.

Ο κ. Πουτζδεμόν και οι συνεργάτες του αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εξέγερση, στάση, και κακοδιαχείριση δημόσιων πόρων, και κινδυνεύουν με ποινές κάθειρξης έως και 30 ετών.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ έχει αποσαφηνίσει πως ο κ. Πουτζδεμόν δεν βρίσκεται στο Βέλγιο κατόπιν πρόσκλησης ή πρωτοβουλίας της βελγικής κυβέρνησης, και εμμέσως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσής του στην Ισπανία.

Ο κ. Πουτζδεμόν από την πλευρά του, που χαρακτήρισε τον εαυτό του νόμιμο πρόεδρο της Καταλονίας, ανέφερε ότι αν και εν τέλει είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει την ισπανική Δικαιοσύνη, Δεν έθεσε όμως κάποιο χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι η διάρκεια παραμονής του στο εξωτερικό θα οριστεί από τις εξελίξεις.
Πηγή: skai.gr