Κλείσιμο

Ο Τραμπ θα αποχαρακτηρίσει σχεδόν όλα τα έγγραφα για τη δολοφονία Κένεντι

Την απόφαση να αποχαρακτηρίσει σχεδόν όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την δολοφονία του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κένεντι το 1963 ανακοίνωσε μέσω Twitter ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Αδημοσίευτα, όπως προκύπτει από τις αναρτήσεις του κ. Τραμπ, θα παραμείνουν έγγραφα που περιέχουν ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις προσώπων που παραμένουν εν ζωή.

«Μετά από αυστηρές συνεννοήσεις με τον [προσωπάρχη του Λευκού Οίκου] στρατηγό Κέλι, την CIA και άλλες υπηρεσίες, θα αποδεσμεύσω όλα τα έγγραφα [Κένεντι] εκτός από τα ονόματα και τις διευθύνσεις όσων ζώντων προσώπων αναφέρονται», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος.

Προσέθεσε πως η αποδέσμευση
θα γίνει ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη δολοφονία και για να τεθεί τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας.

Την Πέμπτη το Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα 2.891 κρατικά έγγραφα που αφορούν τον θάνατο του Κένεντι και τις επακόλουθες έρευνες. Ωστόσο, ο κ. Τραμπ ανέβαλε για έξι μήνες την αποδέσμευση χιλιάδων άλλων εγγράφων, προκειμένου να δώσει στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες χρόνο να τα επανεξετάσουν και να διαπιστώσουν εάν συντρέχουν λόγοι να μείνουν αδημοσίευτα.

Τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν οδηγήσει σε ουσιαστικές αποκαλύψεις όσον αφορά τη δολοφονία, παρά τις ελπίδες όσων πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας ότι θα προκύψουν αποδείξεις ή έστω ενδείξεις για την ύπαρξη δεύτερου δολοφόνου πέραν του Λι Χάρβεϊ Όζβαλντ, για κυβερνητική συνωμοσία, για εμπλοκή των κουβανικών και σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών ή για δάκτυλο του οργανωμένου εγκλήματος.

Ωστόσο, τα δημοσιευμένα έγγραφα έχουν γεννήσει περαιτέρω ερωτήματα και σε συνδυασμό με την εξάμηνη παρακράτηση των υπόλοιπων φακέλων οι θεωρίες συνωμοσίας αναζωπυρώθηκαν.
Πηγή: skai.gr