Κλείσιμο

Σε επιφυλακή η Νότια Κορέα λόγω φόβων για νέα πυραυλική δοκιμή του Βορρά

Η Νότια Κορέα είναι σε επιφυλακή για τυχόν προκλήσεις της Βόρειας Κορέας μέσα στις επόμενες ημέρες, όμως για την ώρα δεν έχει καταγραφεί κάτι αξιόλογο, διαμήνυσε σήμερα η Σεούλ, ενόψει δύο σημαντικών βορειοκορεατικών επετείων τις επέμενες ημέρες.

Αύριο Κυριακή συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ανάληψη της γενικής γραμματείας του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών από τον Κιμ Γιόνγκ-ιλ, πατέρα του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-ουν. Την Τρίτη είναι η 72η επέτειος από την ίδρυση του Κόμματος.

Η εγρήγορση στη Σεούλ έρχεται υπό τη σκιά των δηλώσεων ρώσου βουλευτή ότι ο Βορράς ετοιμάζει νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Βορράς μάλιστα παρουσίασε στο ρωσικό κλιμάκιο υπολογισμούς που καταδεικνύουν ότι ο πύραυλος θα μπορεί να φτάσει έως τη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιήσουν, σύμφωνα με τα όσα καταλάβαμε, μία ακόμα εκτόξευση πυραύλου, αλλά αυτή τη φορά με μεγαλύτερη ακτίνα δράσης […] Μας έδωσαν μαθηματικούς υπολογισμούς που πιστεύουν ότι αποδεικνύουν ότι ο πύραυλός τους μπορεί να χτυπήσει τα δυτικά παράλια των ΗΠΑ», είπε ο βουλευτής Αντόν Μοροζόφ που επέστρεψε την Παρασκευή από τετραήμερη επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία Sputnik και RIA.

«Σε γενικές γραμμές, η διάθεσή τους είναι μάλλον φιλοπόλεμη», προσέθεσε.

Οι πληροφορίες του κ. Μοροζόφ δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν.

Τον Ιούλιο η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε τις δύο πρώτες επιτυχημένες δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων της, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου προέβη στην έκτη και έως τώρα ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι επρόκειτο για υδρογονοβόμβα.

Έκτοτε ο Βορράς έχει πραγματοποιήσει ακόμα δύο δοκιμές πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, όταν τα βλήματα πέταξαν προκλητικά πάνω από την Ιαπωνία πριν συντριβούν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε και από «πόλεμο δηλώσεων» ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Βόρεια Κορέα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι θα «καταστρέψει ολοσχερώς» τον Βορρά εάν απειληθούν οι ΗΠΑ ή οι σύμμαχοί τους. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ-ουν απάντησε λέγοντας ότι η χώρα του θα καταπλήξει τους πάντες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της απομονωμένης χώρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει θερμοπυρηνική δοκιμή πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τυχόν έκρηξη υδρογονοβόμβας στον Ειρηνικό θα συνιστούσε πρωτοφανή κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή αλλά και την πρώτη ατμοσφαιρική πυρηνική δοκιμή παγκοσμίως από το 1980.
Πηγή: skai.gr