Οι ΗΠΑ διέταξαν την απέλαση 15 Κουβανών διπλωματών από την Ουάσιγκτον

Την απέλαση 15 διπλωματών που ήταν τοποθετημένοι στην πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσιγκτον διέταξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στον απόηχο των παράξενων ηχητικών επιθέσεων που έχουν δεχτεί αμερικανοί διπλωμάτες στην Αβάνα.

Πρόκειται για περίπου το 60% του κουβανικού διπλωματικού προσωπικού που υπηρετεί στην αμερικανική πρωτεύουσα. Οι κουβανοί διπλωμάτες έχουν προθεσμία επτά ημερών προκειμένου να αναχωρήσουν.

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι απελάσεις αποφασίστηκαν ως απάντηση στην αδυναμία της Κούβας να προστατεύσει το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας, αφού 22 εργαζόμενοι εκεί έχουν υποστεί τραυματισμούς, που σχετίζονται κυρίως με την ακοή τους.

Ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ κατήγγειλε τις απελάσεις ως «αδικαιολόγητη απόφαση» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν συνεργάζονται επαρκώς με την Κούβα στις έρευνες.

Η αμερικανική διπλωματία διευκρίνισε πάντως ότι η εκδίωξη των 15 διπλωματών δεν συνιστά αλλαγή πολιτικής απέναντι στη νησιωτική χώρα. Οι δύο ψυχροπολεμικοί εχθροί απεκατέστησαν τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις τo 2014, επί προεδρίας Ομπάμα, μετά από δεκαετίες «πάγου».

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ουάσιγκτον απέσυρε το μη αναγκαίο προσωπικό από την πρεσβεία της στην κουβανική πρωτεύουσα.

Στη σημερινή του ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι η αμερικανική αποστολή θα συνεχίσει να λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας έως ότου η Κούβα «μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των διπλωματών μας».

Η κουβανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή στις επιθέσεις και έχει υποδεχτεί στην Αβάνα κλιμάκιο του FBI που ερευνά την προέλευση των χτυπημάτων.
Πηγή: skai.gr