Βόρεια Κορέα: Αναπόφευκτη η «επίσκεψη» των πυραύλων μας στις ΗΠΑ

Η συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει πρακτικά «αναπόφευκτη» την «επίσκεψη» των βορειοκορεατικών πυραύλων στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βορρά Ρι Γιόνγκ-χο, κλιμακώνοντας περαιτέρω των πόλεμο δηλώσεων που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ρι υποστήριξε ότι μετά από μεγάλες προσπάθειες η Πιονγκγιάνγκ απέχει πλέον μόνο «λίγα βήματα» από την «ολοκλήρωση» της πυρηνικής της δύναμης.

Η Βόρεια Κορέα θα αναλάβει «ανελέητη προληπτική δράση» εάν οι ΗΠΑ δώσουν κάποιο σινιάλο ότι προτίθενται να «αποκεφαλίσουν» την Πιονγκγιάνγκ, είπε.

Τόνισε δε ότι είναι κενή ελπίδα να πιστεύει κανείς ότι ο Βορράς θα υποχρεωθεί σε υποχωρήσεις μέσω οικονομικών κυρώσεων, συμπληρώνοντας ότι έως ότου η διεθνής κοινότητα αποδεχτεί τις πυρηνικές δυνατότητες του καθεστώτος Κιμ το «πυρηνικό σφυρί της δικαιοσύνης» αποτελεί τη μοναδική λύση.

Η απειλή ήλθε λίγη ώρα αφότου η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη της πέταξαν ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Βορείου Κορέας, φτάνοντας βορειότερα παρά ποτέ άλλοτε τον 21ο αιώνα από την Αποστρατικοποιημένη Ζώνη.

«Αυτή η αποστολή αποτελεί επίδειξη της αποφασιστικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών και ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο πρόεδρος [Ντόναλντ Τραμπ] έχει πολλές στρατιωτικές επιλογές ώστε να νικήσει οποιαδήποτε απειλή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο.

Στη δική του ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα θα καταστραφεί ολοκληρωτικά εάν θέσει σε κίνδυνο τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τους.

Ο ανώτατος ηγέτης του Βορρά, Κιμ Γιόνγκ-ουν απάντησε αποκαλώντας «διαταραγμένο» τον αμερικανό πρόεδρο, και προσέθεσε πως θα προβεί σε με ενέργειες που θα υπερβούν κάθε προσδοκία της Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρι είχε δώσει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην απειλή, λέγοντας ότι ο Βορράς ενδέχεται να πραγματοποιήσει θερμοπυρηνική δοκιμή πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Πηγή: skai.gr