Κλείσιμο

Σχεδόν 100 αποστολές όπλων στην Τουρκία έχει εγκρίνει φέτος η Γερμανία

Ενενήντα-εννέα αποστολές οπλισμού στην Τουρκία, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ, έχει εγκρίνει έως τώρα φέτος η Γερμανία, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το γερμανικό πρακτορείο dpa.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των αποστολών έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, όταν το πρώτο οκτάμηνο οι εγκεκριμένες συναλλαγές ανέρχονταν σε 158, έχοντας αξία 69,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι το Βερολίνο δεν έχει διακόψει την παροχή όπλων στην Άγκυρα, παρά την απότομη επιδείνωση στις σχέσεις των δύο πλευρών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου στη γείτονα χώρα.

Οι αγοραπωλησίες συνεχίζονται μολονότι περισσότεροι από 10 Γερμανοί έχουν συλληφθεί για «πολιτικούς» λόγους στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει μιλήσει ακόμα και για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα.

«Οι συναλλαγές συνεχίζονται κανονικά, οπότε η Άγκυρα δεν εκλαμβάνει σοβαρά τις απειλές του Βερολίνου», δήλωσε στο dpa ο τουρκικής καταγωγής γερμανός βουλευτής Οζκάν Μουτλού, ο οποίος αιτήθηκε τα στοιχεία από τα υπουργείο Οικονομίας και στη συνέχεια τα διέρρευσε.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να συνοδεύσει τα λόγια της με πράξεις ώστε να προστατεύσει γερμανούς πολίτες στην Τουρκία», προσέθεσε ο βουλευτής των Πρασίνων.
Πηγή: skai.gr