Κλείσιμο

Σίπιλα για τρομοκρατική επίθεση: Να μην απαντήσουμε στο μίσος με μίσος

«Δεν πρέπει να απαντήσουμε στο μίσος με μίσος» υπογράμμισε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα την επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Τούρκου με δύο νεκρούς και οχτώ τραυματίες. Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη χώρα, την Κυριακή 10 ώρα το πρωί (ώρα Φινλανδίας και Ελλάδας) για να τιμηθούν τα θύματα της τρομοκρατίας.

«Εάν επιβεβαιωθεί ότι οι δολοφονίες έχουν σχέση με την τρομοκρατία, αυτή θα είναι η πρώτη φόρα (τρομοκρατικής επίθεσης) στη Φινλανδία. Το φοβόμασταν αυτό, την προηγούμενη μέρα (Πέμπτη) συνέβη στη Βαρκελώνη και τώρα στο Τούρκου, δεν είμαστε πλέον απομονωμένοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα του Σαββάτου. Ο 18χρονος δράστης, Μαροκινής καταγωγής, νοσηλεύεται μετά τον πυροβολισμό που δέχθηκε. 

«Αυτή η πράξη ήταν δειλή και καταδικαστέα… Η δολοφονία αθώων ανθρώπων αποτελεί παραβίαση των αξιών της ανθρωπότητας και των των θρησκειών, είμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο και πρέπει να υπερασπιστούμε την ανθρωπότητα έτσι ώστε να μην απαντηθεί το μίσος με το μίσος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σίπιλα.

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη χώρα, την Κυριακή 10 ώρα το πρωί για να τιμηθούν τα θύματα της τρομοκρατίας.

Paula Riskko ja Juha Sipila

Ο φινλανδός πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά στους οικείους των θυμάτων εξ ονόματος ολόκληρης της κυβέρνησης.

Ο Σίπιλα επαίνεσε την άμεση αντίδραση της αστυνομίας στην επίθεση ως υποδειγματική. Ο δράστης πυροβολήθηκε στο πόδι και συνελήφθη μέσα σε τρία λεπτά από τη στιγμή που η αστυνομία ενημερώθηκε για το περιστατικό, πρόλαβε ωστόσο να επιτεθεί με μαχαίρι σε δέκα ανθρώπους.

«Έχουμε κάνει ό, τι μπορούμε για να αποφύγουμε αυτό το είδος της (τρομοκρατικής) επίθεσης, αλλά δεν είναι πάντα δυνατό να το κάνουμε. Είναι καιρός να θρηνήσουμε μαζί και να επιτρέψουμε στις αρχές να κάνουν το έργο τους με νηφαλιότητα» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Φινλανδία εξακολουθεί να είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου. «Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι» πρόσθεσε.
Πηγή: skai.gr