Υπό πίεση ο Κόρμπιν να καταδικάσει την κυβέρνηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα

Υπό πίεση από βουλευτές του Εργατικού Κόμματος βρίσκεται ο ηγέτης της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έχει αποφύγει να καταδικάσει την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα για τη βία σε βάρος διαδηλωτών και για την καταγγελλόμενη αλλοίωση της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας για τη Συντακτική Συνέλευση.

Στο παρελθόν ο κ. Κόρμπιν είχε χαρακτηρίσει του Ούγκο Τσάβες «έμπνευση για τους αριστερούς και για όσους αντιμάχονται το νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη», ενώ ως βουλευτής έχει υποστηρίξει τον πρόεδρο Μαδούρο.

Μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση μελών του κόμματός του στο δυτικό Σάσεξ εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια ζωών στη λατινοαμερικανική χώρα, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται ένας διάλογος και μία διαδικασία που θα σέβεται την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν καταδικάζει τις ενέργειες του Προέδρου Μαδούρο, όπως έχει κάνει η βρετανική κυβέρνηση και βουλευτές των Εργατικών, ο κ. Κόρμπιν απάντησε ότι αυτό που καταδικάζει είναι η βία από οποιαδήποτε πλευρά.

«Η βία δε θα λύσει το θέμα. Τα ζητήματα στη Βενεζουέλα είναι εν μέρει διαρθρωτικά, καθώς δεν έχουν γίνει αρκετά για να υπάρχει μία διαφοροποίηση στη βάση της οικονομίας πέρα από τα πετρέλαιο.

»Αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι έχουν γίνει αποτελεσματικές και σοβαρές απόπειρες να μειωθεί η φτώχεια στη Βενεζουέλα, να βελτιωθεί ο αλφαβητισμός και να βελτιωθούν οι ζωές πολλών εκ των φτωχότερων ανθρώπων», πρόσθεσε ο κ. Κόρμπιν.

Βουλευτές του Εργατικού Κόμματος
που και στο παρελθόν έχουν διατυπώσει διαφωνίες με θέσεις και πολιτικές του ηγέτη τους έσπευσαν να τον επικρίνουν δημοσίως για τις δηλώσεις του. Ο Φρανκ Φιλντ είπε ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν έλαβε τη θέση έναντι του κ. Μαδούρο που θα περίμεναν οι Βρετανοί από έναν πιθανό μελλοντικό πρωθυπουργό, ενώ το μέλος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για τη Βενεζουέλα Τζον Σπέλαρ κάλεσε τον κ. Κόρμπιν να καταδικάσει χωρίς περιστροφές το καθεστώς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον έχει κατηγορήσει τον Νικολάς Μαδούρο ότι συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ έχει πει ότι απαιτείται άμεση δράση για να σταματήσει η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο