Κλείσιμο

Βενεζουέλα: Δικαστικό μπλόκο στη συντακτική συνέλευση ζητά η Ορτέγκα

Δικαστική εντολή που θα μπλοκάρει την πρώτη συνεδρίαση της πανίσχυρης συντακτικής συνέλευσης στη Βενεζουέλα ζητά η ανώτατη εισαγγελέας της χώρας, Λουίζα Ορτέγκα, υπό τη σκιά των καταγγελιών για αλλοίωση στοιχείων των εκλογών της Κυριακής.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αναμένεται να ανοίξει τις εργασίες της συνέλευσης σήμερα Παρασκευή, θέτοντας σε κίνηση τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους υποστηρικτές της σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Η κ. Ορτέγκα, πολέμιος του καθεστώτος Μαδούρο, έχει επίσης διατάξει έρευνα πάνω στις καταγγελίες της εταιρείας πληροφορικής που υποστήριξε τις εκλογές ότι οι Αρχές χειραγώγησαν το ύψος της συμμετοχής, «φουσκώνοντας» τον αριθμό των ψήφων κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο.

Το νέο σώμα στελεχώνεται αποκλειστικά από φιλοκυβερνητικούς καθώς η αντιπολίτευση μποϊκόταρε τις κάλπες. Πέρα από τη συνταγματικά αναθεώρηση, θα έχει την εξουσία να διαλύσει την κανονική Βουλή, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, να νομοθετεί ερήμην και να δώσει υπερεξουσίες στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Πριν τις κάλπες της Κυριακής η κ. Ορτέγκα είχε υποβάλει σειρά καταγγελιών στο Ανώτατο Δικαστήριο, που επίσης ελέγχεται από το καθεστώς Μαδούρο. Το σημερινό αίτημα κατατέθηκε σε κατώτερη έδρα, κατά πάσα πιθανότητα προκειμένου να αποφευχθεί το Ανώτατο Δικαστήριο, όμως έστω κι έτσι το εγχείρημα έχει λιγοστές πιθανότητες επιτυχίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει άλλωστε διατάξει έλεγχο της κ. Ορτέγκα όσον αφορά την άσκηση των καθηκόντων της, διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αποπομπή της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν αναγνωρίζουν τη νέα συντακτική συνέλευση.
Πηγή: skai.gr