Κλείσιμο

Ο Τραμπ υπέγραψε με μεγάλη δυσαρέσκεια τις κυρώσεις για τη Ρωσία

Τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας υπέγραψε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας ωστόσο την έντονη δυσαρέσκειά του με το «σοβαρά ελαττωματικό» νομοσχέδιο που – όπως υποστηρίζει – περιορίζει τη δυνατότητά του να ασκεί διπλωματία.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Τραμπ αναφέρει αιχμηρά ότι αποφάσισε να κυρώσει τις νέες ποινές «για το καλό της εθνικής ενότητας», προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο πλήττει τη δυνατότητα της προεδρίας να διαπραγματεύεται με άλλες χώρες.

Ο κ. Τραμπ είχε το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, όμως οι κυρώσεις είχαν περάσει με συντριπτικές πλειοψηφίες κι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, ουσιαστικά καθιστώντας σαφές στον Λευκό Οίκο πως το Κογκρέσο θα μπορούσε εύκολα να παρακάμψει το βέτο με υπερπλειοψηφία δύο-τρίτων.

Πέραν των κυρώσεων, σε ένα «χαστούκι» για τον Λευκό Οίκο, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πρόεδρος δεν θα έχει το δικαίωμα να αποσύρει ποινές σε βάρος της Ρωσίας χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, ουσιαστικά βυθίζοντας την επιθυμία του κ. Τραμπ να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Μόσχα.

«Οι δημιουργοί του Συντάγματος έθεσαν την εξωτερική πολιτική στα χέρια του προέδρου. Αυτό το νομοσχέδιο θα αποδείξει τη σοφία της επιλογής τους», σχολιάζει με νόημα ο κ. Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε θέματα ενέργειας και συμμάχους των ΗΠΑ, αν και παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει βελτιωτικές τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου που αντανακλούν τον προβληματισμό της Ε.Ε.

Η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε αντίμετρα εάν πληγούν ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Η Ρωσία έχει ήδη απαντήσει στις κυρώσεις, διατάσσονταν τις ΗΠΑ να μειώσουν κατά περισσότερα από 700 άτομα το διπλωματικό και τεχνικό προσωπικό στην πρεσβεία τους στη Μόσχα και στα γενικά προξενεία στην Αγία Πετρούπολη, στο Γεκατέρινμπουργκ και στο Βλαδιβιστόκ.

Η Ρωσία έχει επίσης απαγορεύσει την πρόσβαση στην εξοχική κατοικία της αμερικανικής πρεσβείας και σε αποθήκη που χρησιμοποιούσε η πρεσβεία στη Μόσχα.
Πηγή: skai.gr