Κλείσιμο

Τουρκία:Απαράδεκτα τα σχόλια της Γερμανίας για τις συλλήψεις των ακτιβιστών

Απαράδεκτα χαρακτήρισε η Τουρκία τα σχόλια που έκανε η γερμανική πλευρά σχετικά με τη σύλληψη των έξι ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας Γερμανός ενώ πρόσθεσε ότι αυτά αποτελούν παρέμβαση στην τουρκική δικαιοσύνη.

Στις 5 Ιουλίου η Τουρκία συνέλαβε την η επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Ιντίλ Εζέρ αλλά κι άλλους πέντε ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ώρα που οι ακτιβιστές παρακολουθούσαν ένα σεμινάριο για την ψηφιακή ασφάλεια, αλλά και την διαχείριση πληροφοριών σε ξενοδοχείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι κι ένας Γερμανός πολίτης ακτιβιστής.

Η Γερμανία άφησε την Τετάρτη ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής των πληρωμών των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων στην Τουρκία, μετά τη διαμαρτυρία που έκανε στον Τούρκο πρεσβευτή στο Βερολίνο, για τις συλλήψεις των έξι ακτιβιστών. Ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα ανακοινώσει σήμερα τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Μάλιστα λόγω της τεταμένης κατάστασης ο Γκάμπριελ διέκοψε τις διακοπές του.

Σύμφωνα δε με τον Mάρτιν Σούλτς, υποψήφιο καγκελάριου τους Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία. «Ο υπουργός Εξωτερικών θα εξετάσει ασφαλώς ποια διπλωματικά βήματα είναι ενδεδειγμένα», όπως δήλωσε.

Σημειώνεται ότι οι συλλήψεις των έξι ακτιβιστών που παραμένουν στη φυλακή περιμένοντας της δίκης τους έγιναν στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από έναν χρόνο στην Τουρκία.

Πηγή: skai.gr