Τη μεγαλύτερη βουλευτική πλειοψηφία από την εποχή ντε Γκολ αγγίζει ο Μακρόν

Τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη γαλλική κάτω Βουλή από τη νίκη του Σαρλ ντε Γκολ το 1968 μπορεί να πετύχει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές των ερχόμενων δύο Κυριακών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos Sopra-Steria.

Το Δημοκρατία Εμπρός του κ. Μακρόν και ο εταίρος του, το Δημοκρατικό Κίνημα του κεντρώου Φρανσουά Μπαΐρού, εκτιμάται πως στον πρώτο γύρο θα αποσπάσουν το 29,5% της λαϊκής ψήφου, διατηρώντας καθαρό προβάδισμα σε βάρος των δεξιών Ρεπουμπλικάνων, που ακολουθούν με 23%.

Με βάση αυτά τα ποσοστά, ο συνασπισμός Μακρόν εκτιμάται ότι μπορεί να κερδίσει 385 έως 415 έδρες στην Εθνοσυνέλευση στο δεύτερο γύρο της 18ης Ιουνίου, λαμβάνοντας καθαρή πλειοψηφία σε σύνολο 577 βουλευτών.

Αυτό σημαίνει πως ο κ. Μακρόν θα μπορεί να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα χωρίς να συνεργαστεί με άλλα κόμματα. Οι Ρεπουμπλικάνοι προβλέπεται πως μπορούν να κερδίσουν 105 έως 125 έδρες.

Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 17%, και εκτιμάται πως μπορεί να κερδίσει 5 έως 15 έδρες. Το κομμουνιστικό μπλοκ του Ζαν-Λουκ Μελανσόν ακολουθεί με 12,5% και προβολή για 12 έως 25 έδρες.

Σύμφωνα με την Ipsos, περίπου το 32% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα οριστικά ποιον θα ψηφίσει, συνεπώς το αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει, όμως την πάροδο των ημερών το μπλοκ των «βέβαιων» ψηφοφόρων μεγαλώνει.

Οι καλές προοπτικές για το συνασπισμό Μακρόν αντανακλούν εν μέρει τουλάχιστον την προσωπική δημοφιλία του προέδρου, με το 60% των Γάλλων να δηλώνει πως είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από τις έως τώρα επιδόσεις του.
Πηγή: skai.gr