Επαφές Ιράν με Κατάρ και ΕΕ: «Ο εκφοβισμός δεν είναι ποτέ λύση»

«Ο εκφοβισμός δεν είναι ποτέ λύση» διαμηνύει η Τεχεράνη στις χώρες που διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις και επέβαλαν κυρώσεις στο Κατάρ. Το Ιράν έχει αναλάβει έντονες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο
 υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Χαβάτ Ζαρίφ έχει αλλεπάλληλες επαφές με τους ομολόγους του, ωστόσο ξεχωρίζει η επικοινωνία με του με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι αλλά και με τον καταρινό ομόλό του Μοχάμεντ Μπιν Αμπνουλραχμάν αλ Θάνι τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν επικοινώνησε με τους ομολόγους του της Τυνησίας και της Μαλαισίας τη Δευτέρα το βράδυ. Ο Ζαρίφ επικοινώνησε ακόμα με τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ και τους ομολόγους του από το Λίβανο και την Αλγερία. Ο Ζαρίφ αντάλλαξε επίσης απόψεις με τους ομολόγους του της Τουρκίας, της Ινδονησίας, του Ιράκ και του Ομάν.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τα κράτη του Περσικού Κόλπου να επιλύσουν τα προβλήματα μέσω διαλόγου, καθώς υποστήριξε ότι «πιέσεις και απειλές» δεν θα έχουν αποτέλεσμα. «Οι γείτονες είναι μόνιμοι, η γεωγραφία δεν μπορεί να αλλάξει. Ο εκφοβισμός δεν είναι ποτέ λύση. Είναι επιτακτικό να υπάρξει διαλόγος, ειδικά κατά τη διάρκεια του ευλογημένου Ραμαζανιού» δήλωσε ο Μοχάμεντ Ζαρίφ μέσω του λογαριασμό του στο Twitter.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Ζαρίφ έρχονται μετά την απόφαση ορισμένων κρατών του Αραβικού Περσικού Κόλπου να διακόψουν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Η Ντόχα απέρριψε τις κατηγορίες ως αβάσιμες. Διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης έχει αναλάβει και η Άγκυρα, μέσω του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Tο μέλλον του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) και των εθνών του βρίσκεται σε κίνδυνο, προειδοποιεί από μεριάς του το Κατάρ δια του υπουργού Εξωτερικών της χώρας. 
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας