Ο Τραμπ ζητά αύξηση δαπανών στο NATO, αλλά αποφεύγει τη συλλογική άμυνα

Νέα αμφιλεγόμενα μηνύματα προς τα κράτη-μέλη του NATO έστειλε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, κατά την έναρξη της συνόδου των ηγετών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τραμπ επανέλαβε την σκληρή κριτική του απέναντι στους εταίρους, λέγοντας πως «οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά» στη Συμμαχία, κάνοντας λόγο για γεγονός που «αδικεί» τους αμερικανούς φορολογουμένους.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τραμπ απογοήτευσε τις προσδοκίες των Συμμάχων καθώς απέφυγε να ενστερνιστεί τον ακρογωνιαίο λίθο του NATO, το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης, που προβλέπει ότι η επίθεση ενός μέλους συνιστά επίθεση εναντίον όλων.

Αυτό παρά το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες αποκαλύφθηκε μνημείο στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, όταν και ενεργοποιήθηκε για πρώτη και έως τώρα μοναδική φορά το Άρθρο 5.

Κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, ο κ. Τραμπ είχε χαρακτηρίσει το NATO «παρωχημένο» και είχε υπονοήσει ότι δεν προτίθεται να υποστηρίξει συμμάχους που δεν δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, όπως συμφωνήθηκε το 2014 στη σύνοδο κορυφής της Ουαλίας.

Μετά την εκλογή του ο κ. Τραμπ έχει μετριάσει τις θέσεις του για το NATO και τη σχέση του με τη Ρωσία, χωρίς όμως να έχει καθησυχάσει πλήρως τους Συμμάχους.

Μολονότι στη σύνοδο της Ουαλίας οι εταίροι συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ τους έως το 2024, ο κ. Τραμπ επέλεξε να σταθεί στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή 23 από τα 28 κράτη-μέλη δεν ικανοποιούν το στόχο, τον οποίο και χαρακτήρισε το ελάχιστο απαιτούμενο.

Ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ και σημείωσε πως το NATO δεν κάνει ακόμα αρκετά ώστε να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

Παράλληλα, δήλωσε αποφασισμένος να διαλευκάνει τις διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών από αμερικανικούς αξιωματούχους σχετικά με τις έρευνες για την επίθεση στο Μάντσεστερ.

Εάν χρειαστεί, «ο ένοχος θα διωχθεί» με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος, προσέθεσε.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης