Προβάδισμα 18 ως 20 μονάδων στο Μακρόν πριν το ντιμπέιτ με τη Λε Πεν

Προβάδισμα 18 έως 20 μονάδων απολαμβάνει ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν σε βάρος της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που βγήκαν τέσσερις ημέρες πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και λίγες ώρες πριν το μοναδικό ντιμπέιτ των δύο μονομάχων.

Η πρώτη δημοσκόπηση, της εταιρείας Ipsos Sopra Steria, προβλέπει πως ο κ. Μακρόν θα λάβει την Κυριακή το 59% της λαϊκής ψήφου, έναντι 41% που θα στηρίξει την κ. Λε Πεν.

Ο κεντρώος υποψήφιος έχει χάσει μία μονάδα σε σχέση με την αντίστοιχη σφυγμομέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας, όμως διατηρεί μεγάλη διαφορά σε βάρος της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου.

Η δεύτερη δημοσκόπηση, από την OpinionWay, δίνει στον κ. Μακρόν ελαφρά μεγαλύτερο πλεονέκτημα, με 60% της λαϊκής ψήφου έναντι 40% για την κ. Λε Πεν.

Αποδυναμώνεται το Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο

Τα ποσοστά της ακροδεξιάς ηγέτιδας είναι πολύ υψηλότερα από το 17,8% που είχε λάβει ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λε Πεν, όταν είχε προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει εν μέρει την επιτυχία της κόρης Λε Πεν στο να απομακρύνει το Εθνικό Μέτωπο από το αντισημιτικό παρελθόν του αλλά και την αποδυνάμωση του αποκαλούμενου «Ρεπουμπλικανικού Μετώπου», που συσπείρωνε τους δημοκράτες γάλλους πολίτες εναντίον της ακροδεξιάς.

Υπό τη σκιά της αποδυνάμωσης του Ρεπουμπλικανικού Μετώπου, η έρευνα της Ipsos Sopra Steria καταδεικνύει πως ο κ. Μακρόν απολαμβάνει σχετικά μικρά πλεονεκτήματα όσον αφορά την προτίμηση των υποψηφίων που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο.

Το 42% των πολιτών που ψήφισαν τον δεξιό Φρανσουά Φιγιόν στον πρώτο γύρο αναμένεται να ψηφίσουν Μακρόν, όμως το 32% προβλέπεται πως θα στηρίξει την κ. Λε Πεν.

Ανάμεσα στους οπαδούς του υποψήφιου της κομμουνιστικής αριστεράς Ζαν-Λουκ Μελανσόν, το 48% εκτιμάται πως θα στηρίξει Μακρόν, όμως το 38% εμφανίζεται ακόμα αναποφάσιστο. Εσωτερική έρευνα του συνδυασμού Μελανσόν που δημοσιεύτηκε χθες Τρίτη κατέδειξε ότι σχεδόν δύο στους τρεις είτε θα απόσχουν είτε θα ψηφίσουν λευκό-άκυρο.

Η αποχή, που για πολλούς ενδέχεται να ωφελήσει την άκρα δεξιά, εκτιμάται μεταξύ του 22% και του 28%, ενώ το 18% των ψηφοφόρων που είναι σίγουροι ή σχεδόν σίγουροι ότι θα ψηφίσουν είναι αναποφάσιστοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Elabe που δημοσιεύτηκε χθες Τρίτη.
Πηγή: skai.gr