Κλείσιμο

Στα πρόθυρα νέου «κλεισίματος» η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Στα πρόθυρα νέου μερικού «κλεισίματος» βρίσκεται η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς το Κογκρέσο δεν έχει ακόμα ψηφίσει προσωρινό προϋπολογισμό που θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού δημοσίου τουλάχιστον έως το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Το Κογκρέσο έχει προθεσμία έως τις 7:01 το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδος προκειμένου να λύσει τον γόρδιο δεσμό, ψηφίζοντας προσωρινό προϋπολογισμό.

Σε μία ένδειξη των δυσκολιών, το Κογκρέσο εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να παρατείνει την προθεσμία για την ψήφιση του προϋπολογισμού κατά μία εβδομάδα, δίνοντας περισσότερο χρόνο σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία.

Εάν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν, το «κλείσιμο» θα σημαίνει πως χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε προσωρινή αργία, δημόσια πάρκα και μνημεία θα κλείσουν και δεκάδες δημόσιες υπηρεσίες που δεν θεωρούνται απαραίτητες για τις βασικές λειτουργίες του κράτους θα απενεργοποιηθούν.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει τη βαρύτητα τυχόν μερικού κλεισίματος της κυβέρνησης. «Θα δούμε τι θα γίνει, εάν υπάρξει κλείσιμο, θα έχουμε κλείσιμο», είπε χαρακτηριστικά.

Παραδέχτηκε ότι το κλείσιμο θα ήταν «πολύ αρνητικό πράγμα», αλλά ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί κάθε ενδεχόμενο.

Το τελευταίο κλείσιμο αμερικανικής κυβέρνησης έλαβε χώρα επί Μπαράκ Ομπάμα λόγω της δημοσιονομικής αντιπαράθεσης του Λευκού Οίκου με το Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο. Διήρκεσε 17 ημέρες.
Πηγή: skai.gr