Ανάπτυξη με αστερίσκους για το Πεκίνο

Παρά την αναμενόμενη ενίσχυση των κινεζικών εξαγωγών, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας είναι πιθανό να επιβραδυνθεί στο 6,5% το 2017 και, ακόμα χαμηλότερα, στο 6,3% το 2018, εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Το 2016, η Κίνα σημείωσε ρυθμούς ανάπτυξης 6,7% που πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 26 ετών.

Ο πληθυσμός γερνά και η οικονομία επιτυγχάνει μία νέα ισορροπία ανάμεσα στις επενδύσεις και την κατανάλωση με αποτέλεσμα να μετριάζονται οι ρυθμοί ανάπτυξης, παρατηρεί ο ΟΟΣΑ.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την οικονομική προοπτική της Κίνας, ο οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το διαρκώς αυξανόμενο χρέος των κινεζικών επιχειρήσεων. Ο ταχύς ρυθμός συσσώρευσης δανείων θα μπορούσε να ζημιώσει περαιτέρω την οικονομία του Πεκίνου και θα πρέπει να γίνει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί αυτή η τάση του «σκιώδους τραπεζικού συστήματος», σημειώνει ο διευθυντής οικονομικών μελετών, Αλβάρο Σάντος Περέιρα.

Τα χρέη των κινεζικών επιχειρήσεων ισοδυναμούν με το 175% του ΑΕΠ – ένα από τα υψηλότερα για τις αναδυόμενες οικονομίες. Το 75% αυτών των επιχειρησιακών χρεών είναι κρατικό.

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ δεν αποκλίνουν από τους στόχους του Πεκίνου, που επίσης έχει ρίξει τον πήχη από το 7% πέρυσι, στο 6,5% για φέτος. Αν και οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,4% φέτος, ο προστατευτισμός από ορισμένους εμπορικούς εταίρους ίσως πλήξει την εξαγωγική δραστηριότητα, και ένας τρόπος (ίσως ο πιο άμεσος, σημειώνουν οι αναλυτές) για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες, είναι η υπογραφή συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με άλλους εταίρους, αναφέρει στην έκθεσή του ο ΟΟΑ. Πάντως και με το ισχύον πλαίσιο, ο ρυθμός αύξηση των εισαγωγών αναμένεται να αγγίξει το 7,7% φέτος.

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας