Κλείσιμο

Στέρτζον: Θα κάνουμε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, το μέλλον είναι επιλογή μας

«Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα γίνει» δήλωσε σήμερα η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, σε συνέδριο του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος, προσθέτοντας πως η συμπεριφορά της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέσα Μέι, προκαλεί ανησυχία «σε όλους».

«Αν σας απωθεί όσο και εμάς το μονοπάτι πάνω στο οποίο βαδίζει η κυβέρνηση του Γουεστμίνστερ, ελάτε σε εμάς για να ζήσετε, να δουλέψετε, να σπουδάσετε και να επενδύσετε», συνέχισε η Στέρτζον, που εκτίμησε πως η Σκωτία θα γίνει ένας μαγνήτης για το ταλέντο και τις επενδύσεις από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Στέρτζον ζητά από τη Μέι να σταματήσει να βάζει τα συμφέροντα της δεξιάς παράταξης του κόμματός της, πάνω από τις ανάγκες των ψηφοφόρων του δικού της κόμματος. 

«Το μέλλον της Σκωτίας, πρέπει να είναι επιλογή της Σκωτίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Την Πέμπτη, η Στέρτζον σημείωνε πως οποιαδήποτε απόπειρα παρεμπόδισης ενός σκωτσέζικου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας από την Μεγάλη Βρετανία, θα ήταν αντιδημοκρατική και θα αποδείκνυε ότι η Τερέσα Μέι φοβάται την ετυμηγορία του λαού της Σκωτίας.

Πάντως «θεωρητικά«, για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος χρειάζεται την συγκατάθεση του Λονδίνου.

Επανειλημμένως η Στέρτζον έχει εξηγήσει πως η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν προτείνει την άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οριοθετώντας την διεξαγωγή του μετά την αποσαφήνιση των όρων του Brexit αλλά και «πριν να είναι πολύ αργά για την επιλογή ενός εναλλακτικού δρόμου».



Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας