Συστάσεις Αβραμόπουλου σε ΕΕ & Τουρκία να αποφύγουν την ρήξη

Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποφύγουν κινήσεις που θα υπονόμευαν τη μεταξύ τους συνεργασία, σημειώνει ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε σημερινό του άρθρο, στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, συμβουλεύοντας και τις δύο πλευρές να επιδείξουν συναίνεση και προσήλωση στο «αμοιβαίο συμφέρον».

Αποδίδοντας την υφιστάμενη αστάθεια τόσο στην προσφυγική κρίση, όσο και στην τρομοκρατία και τον θρησκευτικό φανατισμό, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων υπογραμμίζει πως η τρομοκρατία «δεν γνωρίζει σύνορα», υπενθυμίζοντας πως οι τύχες Ευρώπης και Τουρκίας παραμένουν συνυφασμένες.

«Οι πόλεις μας έχουν βιώσει την ίδια φρίκη από παρόμοιες τραγικές επιθέσεις (…) η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία στηρίζουν η μία την άλλη, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την οποία καταδικάζουν απερίφραστα», προσθέτει ο κ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στις πρόσφατες αλλά και τις παλαιότερες επιθέσεις σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο, Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Για την υποδοχή και φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων από τα κράτη – μέλη της ΕΕ και την Τουρκία, ο Ευρωπαίος επίτροπος χαρακτηρίζει την στάση των χωρών «αξιοθαύμαστη», επαναλαμβάνοντας πως η Ένωση παραμένει «προσηλωμένη» στην εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης, που θα αποκαθιστούσε την σταθερότητα στη Συρία.

Η ευρωπαϊκή ένωση δεσμεύεται να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, διαβεβαιώνει ο κ. Αβραμόπουλος, με την Επιτροπή να συνεχίζει την παροχή τεχνογνωσίας ώστε να επιταχυνθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Άγκυρας. Ως προτεραιότητα, ο ίδιος θέτει την διασφάλιση της προστασίας αλλά και της ελευθερίας των πολιτών.

«Σε περιόδους προκλήσεων και δυσκολιών, η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να θυμούνται το ισχυρό και κοινό παρελθόν τους, και να προσβλέπουν στο κοινό τους μέλλον (…) η σταθερότητα, η ευημερία, το κράτος δικαίου και οι ελευθερίες, που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους των σύγχρονων δημοκρατιών μας, εξασφαλίζονται μέσα από συμμαχίες και τη συνεργασία μεταξύ κρατών και λαών», υπογραμμίζει.
Πηγή: skai.gr