Η Ολλανδία ψηφίζει, ο λαϊκισμός ελπίζει, η Ευρώπη περιμένει

Στην Ολλανδία είναι στραμμένα από το πρωί τα βλέμματα όλης της Ευρώπης, καθώς περίπου 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα Κάτω Βουλή της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων δέκα ημερών θέλουν τους Φιλελεύθερους του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να απολαμβάνουν προβάδισμα δύο έως τριών εδρών σε βάρος του ευρω-σκεπτικιστή Γκερτ Βίλντερς, όμως η διαφορά είναι τόσο μικρή που κάθε πρόβλεψη είναι επισφαλής.

Ακολουθεί σειρά δυνάμεων της δεξιάς και της αριστεράς, με ισχυρότερους παίχτες τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους. Οι μεγάλοι χαμένοι αναμένεται να είναι οι Εργατικοί, νυν κυβερνητικοί εταίροι του κ. Ρούτε, που προβλέπεται να χάσουν έως και 30 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2012.

«Είναι η ευκαιρία για να τεθεί τέλος στο ντόμινο του λαϊκισμού» δήλωσε ο κ. Ρούτε. Ρίχνοντας την ψήφο του στη Χάγη, ο κ. Βίλντερς έστειλε το μήνυμα πως η ξενοφοβική ακροδεξιά έχει έρθει για να μείνει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το τζίνι δεν θα ξαναμπεί στο λυχνάρι».

Με την Ολλανδία να λειτουργεί βάσει απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους για το πρώτο κόμμα, η 150μελής Βουλή αναμένεται να είναι κατακερματισμένη. Περισσότερα από δέκα κόμματα διεκδικούν τουλάχιστον μία έδρα, έξι παρατάξεις προβλέπεται να λάβουν πάνω από το 10% της λαϊκής ψήφου, όμως κανένα δεν αναμένεται να αποσπάσει 20%.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Βίλντερς, αυτό σημαίνει ότι η μοναδική διαφαινόμενη λύση είναι η συγκρότηση κυβέρνησης τεσσάρων ή και περισσότερων κομμάτων για να υπάρξει η ελάχιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 76 εδρών.

Κρίσιμο μέγεθος παραμένουν οι αναποφάσιστοι, καθώς περίπου τέσσερις στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν ακόμα ποιον θα ψηφίσουν.

Δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος στις ολλανδικές εκλογές ΕΔΩ
Και την έρευνα πάνω στα οικονομικο-κοινωνικά στοιχεία ΕΔΩ

Οι κάλπες στην Ολλανδία ανοίγουν έναν κύκλο κρίσιμων εκλογών στη Γηραιά Ήπειρο. Υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα των ολλανδικών εκλογών ο πρωθυπουργός Ρούτε δήλωσε τη Δευτέρα ότι πρόκειται για τον «προημιτελικό», ενόψει των αναμετρήσεων στη Γαλλία την άνοιξε και τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.

Οι κάλπες έχουν ανοίξει από τις 9:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 22:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος. Λίγη ώρα αργότερα αναμένεται να δημοσιευτούν οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις του αποτελέσματος. Η τελική, επίσημη καταμέτρηση θα ανακοινωθεί στις 21 Μαρτίου.
Πηγή: skai.gr