Καταρρέει η προσπάθεια για συμμαχία Σοσιαλιστών - Κομμουνιστών στη Γαλλία

Στο κενό φαίνεται πως πέφτει η προσπάθεια για κοινή κάθοδο των Σοσιαλιστών και της κομμουνιστικής αριστεράς στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, ενδεχομένως ενισχύοντας τις προοπτικές του ανεξάρτητου κεντροαριστερού Εμμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας το πρωί στο σταθμό Europe 1, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμόν παραδέχτηκε πως είναι πλέον πολύ δύσκολο να υπάρξει σύμπραξη με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις υπό τον Ζαν-Λουκ Μελανσόν, καθώς ο τελευταίος φαίνεται διατεθειμένος να διεκδικήσει μόνος του την προεδρία.

«Ο Ζαν-Λουκ Μελανσόν έχει τη βούληση να πάει ως το τέλος. Το σέβομαι αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμόν. Εξέφρασε αντίθετα την ελπίδα για συνεννόηση με τους Πράσινους του Γιανίκ Ζαντό, που βρίσκεται δημοσκοπικά γύρω από το 2%.

Το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την Παρασκευή ο ίδιος ο κ. Μελανσόν, λέγοντας πως «δεν έχει πρόθεση να προσδεθεί σε μία νεκροφόρα».

Σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, τυχόν συνεργασία Αμόν - Μελανσόν θα μπορούσε να συγκεντρώσει περίπου το 28% της λαϊκής ψήφου στον πρώτο γύρο, μετατρέποντας την αριστερά σε φαβορί για τη γαλλική προεδρία.

Κανένας από τους δύο άνδρες δεν φαίνεται να έχει ελπίδες νίκης μόνος του, με τον κ. Αμόν να βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση στην τέταρτη θέση και τις κομμουνιστικές δυνάμεις να ακολουθούν.

Η ξεχωριστή κάθοδος των ούτως ή άλλως διαιρεμένων δυνάμεων της αριστεράς αναμένεται να ενισχύσουν τον Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εστιάζει τους αριστερούς και κεντρώους και που έχουν απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές δυνάμεις.
Πηγή: skai.gr