Κλείσιμο

Βρετανία: Καμία διευκρίνιση για την προβληματική εκτόξευση πυραύλου

Ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει στη Βουλή των Κοινοτήτων τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι πύραυλος κατευθύνθηκε λόγω τεχνικού σφάλματος προς τις ΗΠΑ μετά από δοκιμαστική εκτόξευση από βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο.

Το υποβρύχιο HMS Vengeance βρισκόταν στον Ατλαντικό, ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα, όταν πραγματοποίησε τη δοκιμαστική εκτόξευση στις 20 του περασμένου Ιουνίου. Στόχος ήταν θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της δυτικής Αφρικής, αλλά πιθανότατα λόγω προβλήματος με τα τηλεμετρικά δεδομένα ο πύραυλος φέρεται να κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο κ. Φάλον περιορίστηκε στο να χαρακτηρίσει τη δοκιμή «επιτυχημένη», καθώς στόχος ήταν να επιβεβαιωθεί ότι το υποβρύχιο και το πλήρωμά του ήταν έτοιμοι να επανέλθουν σε ενεργή υπηρεσία μετά από πολυετή αδράνεια λόγω συντήρησης.

Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει επιχειρησιακά ζητήματα και ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα του αποτρεπτικού πυρηνικού πυραυλικού συστήματος Trident του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κ. Φάλον κάλεσε επίσης τους βουλευτές να μην πιστεύουν όλα όσα διαβάζουν στον κυριακάτικο Τύπο. Το περιστατικό αποκάλυψαν οι Sunday Times, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν διευκρινίσεις και να κατηγορούν την κυβέρνηση για αποσιώπησή του.

Κατόπιν επίμονων ερωτήσεων, η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε ενημερωθεί κατά την ανάληψη των καθηκόντων της για το τεχνικό πρόβλημα που είχε προκύψει κατά τη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου. Η ίδια η κα Μέι είχε αρνηθεί να απαντήσει τέσσερις φορές στο ερώτημα αυτό σε συνέντευξή της στο BBC το πρωί της Κυριακής.

Η αντιπολίτευση τονίζει ότι το περιστατικό αποσιωπήθηκε ενόψει της ψήφισης στη Βουλή των Κοινοτήτων της ανανέωσης του συστήματος Trident, διαδικασία που ήταν η πρώτη σημαντική υποχρέωση για την κα Μέι μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η εφημερίδα Guardian επικαλείται πηγές άμυνας που λένε ότι το τεχνικό πρόβλημα δεν αφορούσε τον πύραυλο αυτόν καθαυτό. Όπως υποστηρίζουν, ο πύραυλος κινήθηκε μεν προς λάθος κατεύθυνση, αλλά το πρόβλημα αφορούσε τα τηλεμετρικά δεδομένα, δηλαδή τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται για τον καθορισμό της πορείας του πυραύλου. Όταν το πρόβλημα εντοπίστηκε, η δοκιμή εγκαταλείφθηκε, πιθανότατα με άμεση ανατίναξη του πυραύλου.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο