Κλείσιμο

Μέι: Η μετά-Brexit Βρετανία θα είναι υπέρμαχος του παγκόσμιου εμπορίου

Το όραμά της για τη θέση της Βρετανίας στο παγκόσμια στερέωμα μετά το Brexit παρουσίασε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Η κ. Μέι τόνισε πως η Βρετανία θα επιδιώξει ηγετικό ρόλο στο ελεύθερο εμπόριο και θα συνεχίσει να μάχεται υπέρ της παγκοσμιοποίησης και της απελευθέρωσης των αγορών, παρά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε, από ένστικτο, ένα μεγάλο εμπορικό έθνος», είπε, προσθέτοντας πως η ψήφος υπέρ του Brexit αντανακλά τη βούληση του βρετανικού λαού να πάρει στα χέρια του το μέλλον του. «Θα είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση που ελέγχει τη μοίρα του ξανά», είπε.

Παρά ταύτα, η βρετανίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μέρος της κοινωνίας έχουν χάσει λόγω της παγκοσμιοποίησης, με συνέπεια να μάχεται για την επιβίωσή του.

Επαναβεβαιώνοντας την προσπάθειά της να μετακινηθεί προς τον μεσαίο χώρο, η κ. Μέι σημείωσε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύσουν τους πιο αδύναμους και να καταπολεμήσουν τις ακραίες ανισότητες.

Πρέπει να «χαλιναγωγήσουμε τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης ώστε το σύστημα να λειτουργεί για όλους και να διατηρήσουμε τα λαϊκή στήριξη για αυτό το σύστημα για γενεές ολόκληρες», είπε.

Μοσκοβισί: Brexit σημαίνει Brexit

«Brexit σημαίνει Brexit» δήλωσε εν τω μεταξύ στο BBC ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι το να είναι κάποιος εκτός, δεν είναι το ίδιο με το να είναι μέλος, και δεν μπορεί να είναι καλύτερο να είναι εκτός απ' ό,τι είναι να είναι μέλος, διότι δεν μπορεί να είναι έτσι».

«Χρειάζεται να επανεφεύρουμε ένα νέο είδος σχέσης που ελπίζω να είναι στενή, ισορροπημένη και θετική, αλλά αυτό είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων και όχι το σημείο έναρξης», σημείωσε ο επίτροπος, τονίζοντας πως το Brexit δεν θα είναι θετικό ούτε για την Βρετανία ούτε για την Ε.Ε.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ