Κλείσιμο

Αυξάνεται η πίεση στο Νετανιάχου μετά την αποκάλυψη «κρυφής συνομιλίας»

Αντιμέτωπος με μεγάλες πολιτικές πιέσεις βρίσκεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την Κυριακή η εφημερίδα Haaretz και ο τηλεοπτικός σταθμός Channel 2 μετέδωσαν ότι η Αστυνομία έχει στη διάθεσή της ηχογραφημένη συνομιλία του πρωθυπουργού με τον ισραηλινό μεγαλοεκδότη Άρνον Μοζές όπου συζητούν μία αμοιβαία συμφέρουσα συμφωνία.

Ο κ. Νετανιάχου φέρεται να ζητά θετικότερη δημοσιογραφική κάλυψη από τη μεγάλη εφημερίδα Yedioth Ahronot, που ελέγχει ο κ. Μοζές. Ως αντάλλαγμα, φέρεται να λέει ότι μπορεί να περιορίσει την κυκλοφορία της μεγαλύτερης ανταγωνίστριας εφημερίδας, της Israel Hayom, η οποία είναι φιλοκυβερνητική και εκδίδεται από τον χρόνιο υποστηρικτή του, τον αμερικανοεβραίο δισεκατομμυριούχο Σέλντον Άντελσον.

Το Channel 2 μετέδωσε πως η συνομιλία έλαβε χώρα πριν από αρκετούς μήνες. Δεν είναι γνωστό εάν οι δύο άνδρες κατέληξαν σε κάποια συμφωνία.

Υπογραμμίζεται πως η ύπαρξη της ηχογραφημένης συνομιλίας δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Αστυνομία.

Ωστόσο, τα επίμαχα δημοσιεύματα έρχονται ένα 24ωρο αφού έγινε γνωστό ότι η Αστυνομία εξέτασε δύο φορές αυτοπροσώπως τον κ. Νετανιάχου την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πρώτη εξέταση αφορούσε υποψίες ότι ο πρωθυπουργός έχει λάβει παρανόμως δώρα και χάρες από ισχυρούς επιχειρηματίες, υπόθεση που είναι γνωστή ως Case 1000. Η δεύτερη συνέντευξή όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, αφορούσε τη φερόμενη συνομιλία του με τον μεγαλοεκδότη Μοζές, ηχογράφηση που είναι γνωστή ως Case 2000.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι οι καταγγελίες περί δωροληψιών δεν έχουν καμία βάση και θα αποδειχτούν άνθρακες. Παράλληλα έχει διαμηνύσει στους πολιτικούς αντιπάλους του ότι η κυβέρνηση αλλάζει μόνο μετά από εκλογές, σε ένα έμμεσο μήνυμα ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.
Πηγή: skai.gr