Κλείσιμο

Επαφές Ερντογάν με Λονδίνο και ΟΗΕ καθώς κρίνεται η διάσκεψη για το Κυπριακό

Από τη στάση που Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κριθεί, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα πληροφορίες, εάν θα γίνει σε επίπεδο κορυφής η πολυμερής διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Ελλάδα και Βρετανία, που μαζί με την Τουρκία είναι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις για την Κύπρο, ουσιαστικά περιμένουν να δουν εάν ο τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί αυτοπρόσωπος στην Ελβετία, ώστε να αποφασίσουν ανάλογα το επίπεδο της δικής τους αντιπροσώπευσης.

Ο τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνικές επαφές με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τις οποίες φάνηκε μεν να επισημαίνει τη σημασία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, χωρίς όμως να δώσει σαφές σινιάλο για τις προθέσεις του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, ο κ. Ερντογάν και η κ. Μέι συμφώνησαν πως η διάσκεψη στη Γενεύη είναι «μία πραγματική ευκαιρία να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο», ενώ παράλληλα τόνισαν τη σημασία του να επιτευχθεί συμφωνία στην Ελβετία.

Ανάλογο ήταν το περιεχόμενο της επικοινωνίας του κ. Ερντογάν με τον κ. Γκουτέρες, με κυβερνητική πηγή να αναφέρει στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu πως οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η Γενεύη είναι μία σημαντική ευκαιρία για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Σε περίπτωση πάντως οι τούρκος πρόεδρος αποφασίσει να μην μεταβεί στη Γενεύη και στείλει αντ’ αυτού τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ ή κάποιον άλλο αξιωματούχο, τότε Αθήνα και Λονδίνο αναμένεται να αντιπροσωπευθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός εργάζεται εντατικά και θα εργάζεται ως τις τελευταίες ώρες πριν τη διάσκεψη της Γενεύης, ώστε να υπάρξει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά και να εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο σε περίπτωση που το ίδιε αποφασίσει η Άγκυρα.

Ο πρώτος γύρος επαφών στη Γενεύη, μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και με κύριο αντικείμενο το εδαφικό αρχίζει τη Δευτέρα.

Η πολυμερής είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιανουαρίου.
Πηγή: skai.gr