Μήνυμα του πρίγκιπα Καρόλου κατά των λαϊκιστών και της μισαλλοδοξίας

Προειδοποίηση για τους κινδύνους της ανόδου του «εξτρεμισμού των λαϊκιστών» και της μισαλλοδοξίας στη βάση της θρησκείας απηύθυνε μέσω του ραδιοφώνου του BBC ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος.

«Βλέπουμε τώρα την άνοδο πολλών λαϊκίστικων ομάδων ανά τον κόσμο που είναι όλο και πιο επιθετικές προς εκείνους που ανήκουν σε μία μειονοτική πίστη. Όλο αυτό θυμίζει με βαθέως ανησυχητικό τρόπο τις σκοτεινές ημέρες της δεκαετίας του 1930», ανέφερε ο Πρίγκιπας της Ουαλίας στην ενότητα «Σκέψη για την Ημέρα» του BBC Radio 4.

Έκανε δε έναν παραλληλισμό με την κατάσταση που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα λέγοντας πως «η γενιά των γονέων μου πάλεψε και πέθανε σε μια μάχη εναντίον της μισαλλοδοξίας, του τερατώδους εξτρεμισμού και τω απάνθρωπων αποπειρών να εξολοθρευθεί ο εβραϊκός πληθυσμός της Ευρώπης».

Όπως πρόσθεσε, «το ότι σχεδόν 70 χρόνια αργότερα θα βλέπαμε ακόμα τέτοιες μοχθηρές διώξεις είναι για μένα εντελώς απίστευτο - το οφείλουμε σε εκείνους που υπέφεραν και πέθαναν με τόσο φρικτό τρόπο να μην επαναλάβουμε τις φρίκες του παρελθόντος».

Βρετανοί σχολιαστές ερμηνεύουν το μήνυμα του πρίγκιπα Καρόλου ως συγκεκαλυμμένη αναφορά στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και το αντιμουσουλμανικό του μήνυμα, στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στην όλο και πιο αρνητική στάση έναντι των προσφύγων και μεταναστών στην ίδια τη Βρετανία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο