Κλείσιμο

Εξηγήσεις ζητά η Ρωσία από Ερντογάν για τη δήλωση περί ανατροπής Άσαντ

Εξηγήσεις από την Τουρκία ζητά η Ρωσία για τη δήλωση του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται σε συριακό έδαφος ώστε να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, με το Κρεμλίνο να εκφράζει ανοιχτά την έκπληξή του για τη γραμμή του τούρκου ηγέτη.

«Η δήλωση αυτή ήταν πραγματικά είδηση και πρόκειται για μία πολύ σοβαρή τοποθέτηση […] Αναμφίβολα ελπίζουμε ότι στο κοντινό μέλλον θα υπάρξουν εξηγήσεις από τους τούρκους εταίρους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδουν το κρατικά πρακτορεία Itar-Tass και Interfax.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, ο κ. Πεσκόφ τόνισε πως η δήλωση του τούρκου προέδρου βρίσκεται σε «δυσαρμονία» με προηγούμενες τοποθετήσεις της Άγκυρας αλλά και με τη γενικότερη αντίληψη της Μόσχας όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία.

Η απάντηση της Ρωσίας έρχεται μία ημέρα αφότου ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός έχει εισέλθει στη βόρεια Συρία για να «τελειώσει την κυριαρχία του άθλιου Άσαντ» και να «φέρει δικαιοσύνη».

Η Ρωσία είναι σύμμαχος και υποστηρικτής του καθεστώτος Άσαντ.

Ο εκπρόσωπος Πεσκόφ σημείωσε ότι το σχόλιο Ερντογάν ακούστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως άφησε να εννοηθεί πως η απροσδόκητη κίνηση της τουρκικής ηγεσίας δεν θα επηρεάσει τις βελτιωμένες σχέσεις ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα.
Πηγή: skai.gr